ДОСЛІДЖЕННЯ ДИНАМIКИ ПОШИРЕНОСТІ МЕТОДIВ ПОВОДЖЕННЯ З ТВЕРДИМИ ПОБУТОВИМИ ВІДХОДАМИ В УКРАЇНІ - Березюк, Олег Володимирович (Наукові праці Вінницького національного технічного університету, 2020)
Метою дослідження є визначення регресійних залежностей, що описують динамiку поширеності методiв поводження з твердими побутовими відходами в Україні. Серед основних методів поводження з твердими побутовими відходами розглянуто такі: захоронення, спалювання, переробку та повторне використання, компостування. Під час дослідження використано метод регресійного аналізу результатів однофакторних експериментів та інших парних залежностей із вибором кращого виду функції із найпоширеніших варіантів за критерієм максимального коефіцієнта кореляції. Регресію проводили на основі лінеаризувальних перетворень, які дозволяють звести нелінійну залежність до лінійної. Визначення коефіцієнтів рівнянь регресії здійснювали методом найменших квадратів за допомогою розробленої комп’ютерної програми "RegAnaliz", захищеної свідоцтвом про реєстрацію авторського права на твір. Отримано адекватні регресійні залежності, що описують динамiку поширеності методiв поводження з твердими побутовими відходами в Україні та дозволяють прогнозувати поширеність таких методів поводження з відходами як захоронення, спалювання, переробка та повторне використання, компостування. Побудовано графічні залежності, що описують динаміку поширеності методів поводження з твердими побутовими відходами та дозволяють наочно проілюструвати цю динаміку та показати достатню збіжність теоретичних і фактичних результатів. Установлено, що в Україні поширеність захоронення твердих побутових відходів спадає гіперболічно, спалювання змінюється за квадратичною залежністю, переробка та повторне використання зростає гіперболічно, а компостування зростає за степеневою залежністю. А найінтенсивніше зростає поширеність компостування твердих побутових відходів. Спрогнозовано таку поширеність методів поводження з твердими побутовими відходами в Україні у 2021 році: захоронення – 93,68%, спалювання – 0,41%, переробка та повторне використання – 4,02%, компостування – 0,121%.