ДИНАМІКА ЗРОСТАННЯ КІЛЬКОСТІ СМІТТЄСОРТУВАЛЬНИХ ЛІНІЙ В УКРАЇНІ - Березюк, Олег Володимирович; Краєвський, Володимир Олександрович (Наукові праці Вінницького національного технічного університету, 2021)
Підвищенню поширеності переробки та повторного використання сприяє сортування твердих побутових відходів. Для сортування і підготовки з метою подальшої переробки, знешкодження та утилізації нетоксичних твердих побутових відходів, що зібрані нероздільним способом, призначені сміттєсортувальні лінії. Визначення регресійної залежності, яка описує динаміку збільшення кількості сміттєсортувальних ліній в Україні є актуальною науково-технічною задачею. Метою дослідження є визначення регресійної залежності, яка описує динаміку збільшення кількості сміттєсортувальних ліній в Україні і може бути використана під час прогнозування кількості таких ліній. Під час проведення дослідження використано метод регресійного аналізу результатів однофакторних експериментів та інших парних залежностей із вибором раціонального виду функції із шістнадцяти найпоширеніших варіантів за критерієм максимального значення коефіцієнта кореляції. Регресія проводилась на основі лінеаризувальних перетворень, які дозволяють звести нелінійну залежність до лінійної. Визначення коефіцієнтів рівнянь регресії здійснювалась методом найменших квадратів за допомогою розробленої комп’ютерної програми "RegAnaliz", яка захищена свідоцтвом про реєстрацію авторського права на твір. Отримано адекватну регресійну степеневу залежність, яка описує динаміку збільшення сміттєсортувальних ліній в Україні і може бути використана під час прогнозування кількості таких ліній. Побудовано графічну залежність, що описує динаміку збільшення кількості сміттєсортувальних ліній в Україні та дозволяє наочно проілюструвати цю динаміку та показати достатню збіжність теоретичних результатів з фактичними даними. Використовуючи отриману залежність спрогнозовано, що для сортування усього річного об’єму ТПВ в Україні необхідна кількість сміттєсортувальних ліній за наявних темпів зростання може бути забезпечена до 2040 року.