ФУНКЦІОНАЛЬНО-ВАРТІСНИЙ АНАЛІЗ СИСТЕМИ «COMMON RAIL» ДВИГУНІВ СЕРІЇ «ЯМЗ-5340» - Борисюк, Дмитро Вікторович; Зелінський, Вячеслав Йосипович (Наукові праці Вінницького національного технічного університету, 2023)
В Україні для впровадження міжнародної системи якості ISO 9000 необхідно, щоб виробник використовував методи аналізу проєктних рішень. Такому аналізу повинні підлягати як вхідні дані проєкту, так й вихідні. Підприємства, що створюють чи розвивають якісні продукти, обов’язково застосовують або типові технології функціонально-вартісного аналізу, або використовують власні технології. Оскільки функціонально-вартісний аналіз спрямований на забезпечення необхідних споживчих властивостей об’єкта з мінімально можливими затратами ресурсів на всіх стадіях виробничого процесу. У статті представлено функціонально-вартісний аналіз системи «Common Rail» двигунів серії «ЯМЗ-5340». Розроблено функціональну модель системи «Common Rail» двигунів серії «ЯМЗ-5340» та класифікацію функцій її функціональної моделі. Представлено класифікацію функцій функціональної моделі системи «Common Rail» двигунів серії «ЯМЗ-5340». Визначено коефіцієнт корисності системи «Common Rail» двигунів серії «ЯМЗ-5340»шляхом побудови матриці пріоритетів за відомою методикою розрахунку. Узагальнюючий критерій витрат при проєктуванні технічних чи виробничих систем враховує витрати на всіх етапах життєвого циклу системи, для оцінки яких будовано матрицю витрат системи «Common Rail» двигунів серії «ЯМЗ-5340», з якої визначають коефіцієнт витрат. Побудовано діаграму корисності функцій системи «Common Rail» двигунів серії «ЯМЗ-5340», діаграму ранжування функцій системи відносно коефіцієнта корисності, функціонально-вартісну діаграму системи, діаграму витрат функцій системи, діаграму ранжування функцій системи відносно коефіцієнта витрат, діаграму значень показника функціональної вартості функцій системи, діаграму ранжування функцій системи відносно показника функціональної вартості. За побудованими діаграмами визначено функції системи «Common Rail» двигунів серії «ЯМЗ-5340», що мають позитивний функціонально-вартісний показник та найбільший рейтинг із розглянутих функцій. Операції або функції, що мають найбільший функціонально-вартісний показник і ранг є тими операціями, вдосконалення яких веде до подальшого розвитку системи або досягнення мети аналізу.