ЗАЛЕЖНІСТЬ ЗАГАЛЬНОЇ ЗАХВОРЮВАНОСТІ ЛЮДЕЙ НА БРОНХІАЛЬНУ АСТМУ ВІД РІЧНОЇ ПРОДУКТИВНОСТІ СМІТТЄСПАЛЮВАЛЬНОГО ЗАВОДУ - Березюк, Олег Володимирович; Горбатюк, Світлана Михайлівна; Шевчук , Тетяна Ігорівна; Хлєстова, Ірина Валентинівна (Наукові праці Вінницького національного технічного університету, 2024)
Бронхіальна астма може бути викликана забрудненням навколишнього середовища, зокрема, димовими газами сміттєспалювальних заводів, що становить складну 27-компонентну суміш. Тому визначення регресійної залежності показників загальної захворюваності населення на бронхіальну астму від продуктивності сміттєспалювального заводу, що може бути використана для прогнозування показників такої захворюваності, є актуальною науково-технічною задачею. Метою дослідження є побудова за допомогою регресійного аналізу регресійної залежності показників загальної захворюваності населення на бронхіальну астму від продуктивності сміттєспалювального заводу, яка може бути використана для прогнозування показників такої захворюваності. Під час проведення дослідження використано метод регресійного аналізу результатів однофакторних експериментів та інших парних залежностей із вибором найбільш адекватного виду функції із шістнадцяти найпоширеніших варіантів за критерієм максимального значення коефіцієнта кореляції. Регресія проводилась на основі лінеаризувальних перетворень, які дозволяють звести нелінійну залежність до лінійної. Визначення коефіцієнтів рівнянь регресії здійснювалась методом найменших квадратів за допомогою розробленої комп’ютерної програми "RegAnaliz". Отримано регресійну залежність поширеності загальної захворюваності населення на бронхіальну астму від продуктивності сміттєспалювального заводу, яка може бути використана для прогнозування показників такої захворюваності. Побудовано графічну залежність поширеності загальної захворюваності населення на бронхіальну астму від продуктивності сміттєспалювального заводу, яка дозволяє наочно проілюструвати цю залежність та показати достатню збіжність теоретичних результатів з фактичними. Встановлено, що поширеність загальної захворюваності населення на бронхіальну астму зростає при збільшенні продуктивності сміттєспалювального заводу за гіперболічною залежністю.