ФУНКЦІОНАЛЬНО-ВАРТІСНИЙ АНАЛІЗ ВУЗЛІВ ТА МЕХАНІЗМІВ АВТОМАТА КАЛАШНИКОВА - Борисюк, Дмитро Вікторович; Зелінський, Вячеслав Йосипович (Наукові праці Вінницького національного технічного університету, 2024)
В Україні впровадження міжнародної системи якості ISO 9000 вимагає від виробників використання методів аналізу проєктних рішень. Такому аналізу повинні підлягати як вхідні дані проєкту, так й вихідні. Підприємства, що створюють чи розвивають якісні продукти, обов’язково застосовують або типові технології функціонально-вартісного аналізу, або використовують власні технології. У статті представлено функціонально-вартісний аналіз вузлів та механізмів автомата Калашникова. Розроблено функціональну модель вузлів та механізмів автомата Калашникова. Представлено класифікацію функцій функціональної моделі вузлів та механізмів автомата Калашникова. Визначено коефіцієнт корисності вузлів та механізмів автомата Калашникова шляхом побудови матриці пріоритетів за відомою методикою розрахунку. Узагальнюючий критерій витрат при проєктуванні технічних чи виробничих систем враховує витрати на всіх етапах життєвого циклу системи, для оцінки яких побудовано матрицю витрат вузлів та механізмів автомата Калашникова, з якої визначають коефіцієнт витрат. Побудовано діаграму корисності функцій вузлів та механізмів автомата Калашникова, діаграму ранжування функцій відносно коефіцієнта корисності, функціонально-вартісну діаграму, діаграму витрат функцій, діаграму ранжування функцій відносно коефіцієнта витрат, діаграму значень показника функціональної вартості функцій, діаграму ранжування функцій відносно показника функціональної вартості. За побудованими діаграмами визначено функції вузлів та механізмів автомата Калашникова, що мають позитивний функціонально-вартісний показник та найбільший рейтинг із розглянутих функцій. Операції або функції, що мають найбільший функціонально-вартісний показник і ранг є тими операціями, вдосконалення яких веде до подальшого розвитку системи або досягнення мети аналізу.