АНАЛІЗ СУЧАСНИХ МЕТОДІВ ШЛІФУВАННЯ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ТОЧНОСТІ ТА ЯКОСТІ ПОВЕРХОНЬ ГАЗОВИХ ПІДШИПНИКІВ - Кудратов, Максат Мелікович; Віштак, Інна Вікторівна (Наукові праці Вінницького національного технічного університету, 2024)
В роботі наведено актуальні аспекти удосконалення методів шліфування для підвищення точності та якості поверхонь газових підшипників, які широко застосовуються у високошвидкісних та точних механізмах: від мікросистем до великих турбомашин. Увага приділяється критичним параметрам, таким як: мінімізація коефіцієнта тертя, стійкість до зношування, а також забезпечення тривалого терміну служби підшипників. Оскільки газові підшипники важливі у таких галузях, як харчова, текстильна та фармацевтична промисловість, то питання забезпечення чистоти робочого середовища без застосування мастильних матеріалів є особливо важливим. Проаналізовано основні методи шліфування, включаючи прецизійне шліфування, електроерозійне алмазне шліфування, комплексне іонне азотування та суперфінішування, а також розглянуті їхні переваги та обмеження. Визначені загальні можливості зниження теплових деформацій поверхні, забезпечення високої жорсткості та стабільності, які є критичними для функціонування газових підшипників на високих швидкостях обертання. Окрему увагу приділено методам обробки алмазними та керамічними шліфувальними кругами, що дозволяє підвищити точність поверхні та зменшити її шорсткість. У статті обґрунтовується потреба в адаптивних технологіях, таких як ультразвукове та абразивно-струменеве шліфування, а також використання сенсорів для контролю процесу шліфування в реальному часі. Ці підходи дозволяють досягти необхідної точності поверхні та однорідності, забезпечуючи при цьому зниження залишкових напружень і уникнення мікротріщин. Розглянуті також комбіновані методи шліфування, які об’єднують переваги кількох підходів для підвищення продуктивності та точності обробки поверхонь підшипників. Пропонуються перспективні напрямки розвитку технологій обробки поверхонь для газових підшипників для подальшого дослідження, підкреслюючи важливість інноваційних підходів до шліфування.