ДО ПИТАННЯ ВИКОРИСТАННЯ БЕЗПІЛОТНИХ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ ЯК СУЧАСНОГО МЕТОДУ МОНІТОРИНГУ СТАНУ ЕНЕРГЕТИЧНИХ ОБ’ЄКТІВ - Бойко, Сергій Миколайович; Жуков, Олексій Анатолійович; Касаткіна, Ірина Віталіївна; Хебда, Альона Сергіївна; Журід, Володимир Іванович (Наукові праці Вінницького національного технічного університету, 2025)
Складовою енергетичної системи є лінії електропередач. Лінії електропередач (ЛЕП) є критично важливою частиною енергетичної інфраструктури, яка забезпечує постачання електроенергії до споживачів. Регулярний моніторинг їхнього стану необхідний для запобігання аварій, зменшення втрат енергії та забезпечення безпеки. В роботі проведено аналіз особливостей застосування безпілотних літальних апаратів як сучасного методу моніторингу стану енергетичних об’єктів. Сприяти розвитку цього методу моніторингу енергетичних об’єктів мають очевидні переваги застосування безпілотних літальних апаратів порівняно з іншими методами моніторингу, а саме автоматизація, зниження витрат, підвищення безпеки та точності. Серед іншого, безпілотні літальні апарати дозволяють проводити інспекції без перерв у постачанні електроенергії та в реальному часі аналізувати дані. Однак є й недоліки такого методу моніторингу, а саме залежність від погодних умов, обмежена автономність батарей, регуляторні обмеження на польоти та висока початкова вартість обладнання. Крім того, обробка великих обсягів даних вимагає потужних комп’ютерних ресурсів. Одним із дієвих поєднань технологій є поєднання штучного інтелекту та безпілотних літальних апаратів, що перетворює останні з «літаючої камери» на інтелектуального інспектора енергетичних об’єктів, що не лише знаходить, а й прогнозує та класифікує проблеми, значно підвищуючи ефективність, безпеку та економічність моніторингу енергетичних об’єктів. Встановлено, що сучасні методи моніторингу стану ліній електропередач з використанням БПЛА демонструють високу ефективність за критеріями економії, безпеки та точності. Зокрема вони революціонізують галузь, замінюючи традиційні підходи на автоматизовані та інтелектуальні рішення. Подальший розвиток технологій, таких як ШІ та автономні системи, обіцяє ще більшу ефективність застосування пропонованого методу. Для енергетичних компаній впровадження БПЛА є стратегічним кроком до надійної та стійкої інфраструктури.