РИЗИКИ ТА ВИКЛИКИ ЕНЕРГЕТИЧНОГО ПЕРЕХОДУ В КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ - Семко, Інга Борисівна; Бедрій, Дмитро Іванович; Семко, Олександр Вікторович (Наукові праці Вінницького національного технічного університету, 2025)
Сучасний енергетичний сектор зазнає глибокої трансформації під впливом викликів глобального сталого розвитку, зростання попиту на енергію та нагальної потреби у зниженні викидів парникових газів. Відновлювані джерела енергії дедалі більше стають основою стійких енергетичних систем, сприяючи зменшенню залежності від викопного палива, підвищенню стабільності постачання та покращенню екологічних показників. Цей перехід до нової енергетичної моделі тісно пов’язаний зі збалансованим підходом, який інтегрує економічну ефективність, екологічну безпеку та соціальну справедливість. У цьому процесі енергетичний сектор відіграє ключову роль. Успіх енергетичного переходу значною мірою залежить від розвитку технологічних інновацій у виробництві, зберіганні та інтеграції енергії, а також від сильної політичної підтримки, економічних стимулів і мобілізації інвестицій. Взаємозв’язок технологічних, економічних і соціальних факторів сприяє формуванню ефективних і сталих енергетичних систем. Водночас комплексне управління ризиками є критично важливим для мінімізації потенційних негативних наслідків та підвищення надійності реалізації проєктів. Методи експертної оцінки, динамічний аналіз ризиків (DRA) та технології цифрових двійників відіграють особливо важливу роль у цьому контексті. Крім того, застосування штучного інтелекту та машинного навчання для аналізу великих обсягів даних дає змогу прогнозувати потенційні загрози на енергетичних ринках, оптимізувати ланцюги постачання, передбачати попит і здійснювати стратегічне планування в енергетичному секторі. Досягнення цілей сталого розвитку вимагає інтеграції наукових досліджень, інженерних рішень, політичних стратегій і соціальних аспектів, а також довгострокового бачення та системного планування для забезпечення переходу до стійкої енергетичної системи.