РОЗРОБКА ЕФЕКТИВНОЇ СИСТЕМИ ПОШУКУ ЗОБРАЖЕНЬ НА ОСНОВІ ЗМІСТУ, ЗАСНОВАНОГО НА ВИЯВЛЕНИХ ОБ’ЄКТАХ У СХОВИЩАХ ВЕЛИКИХ ДАНИХ - Прокопенко, Олександр Сергійович; Смеляков, Сергій Вячеславович (Наукові праці Вінницького національного технічного університету, 2026)
Об’єктом дослідження є пошук зображень на основі вмісту. Предметом дослідження є моделі та методи пошуку зображень на основі вмісту (CBIR), а також керування великими обсягами медіаконтенту в масштабних системах зберігання зображень. Метою роботи є розроблення ефективної системи пошуку зображень на основі вмісту з використанням сучасних моделей комп’ютерног озору для виявлення об’єктів. Результати виявлення об’єктів використовуються для побудови бази даних, що містить дескриптори зображень. Запропонована система пошуку зображень на основі вмісту спрямована на підвищення ефективності та точності процесів пошуку та керування зображеннями. Розроблено CBIR-систему, яка здійснює пошук зображень на основі об’єктів, виявлених за допомогою сучасних моделей машинного навчання; проведено серію експериментів для оцінювання ефективності та якості пошуку у великих сховищах зображень із використанням запропонованої CBIR-системи. Експерименти порівняли її продуктивність з наявними методами, підкресливши її сильні сторони та обмеження, а саме: швидше створення дескрипторів, швидше порівняння дескрипторів порівняно з хеш-базованими, ручними та глибинними дескрипторами; ефективне фільтрування даних у сховищі зображень на основі вмісту об’єктів, що дає змогу здійснювати цільовий пошук; вища якість і швидкість пошуку зображень у великих депозитаріях даних порівняно з аналогами. Водночас ефективність системи значною мірою залежить від якості моделі та даних, використаних для виявлення об’єктів, оскільки зображення без виявлених об’єктів не з’являтимуться в результатах пошуку, що потенційно може обмежувати повноту вибірки.