ДО ПИТАННЯ ПЛАНУВАННЯ ВИТРАТ НА ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ПОСЛУГ ПІДПРИЄМСТВА АВТОТРАНСПОРТУ - Мастепан, Микола Антонович; Виноградов, Микола Семенович; Сирота, В’ячеслав Михайлович; Волобуєва, Тетяна В’ячеславівна; Свіргун, Андрій Володимирович (Наукові праці Вінницького національного технічного університету, 2026)
Планування транспортних та сервісних послуг потребує постійного удосконалення та розвитку організаційних, управлінських і виробничих процесів, що обумовлює зростання витрат на підвищення якості робіт, впровадження інноваційних технологій та модернізацію матеріально-технічної бази підприємства. Важливим завданням є системна класифікація всіх витрат, що дозволяє визначити пріоритетні напрями діяльності, ефективно розподілити ресурси та сформувати програми й плани розвитку виробничого процесу з точки зору досягнення високого рівня якості та економічної ефективності надання транспортних і сервісних послуг. Планування витрат має здійснюватися з урахуванням стратегічних цілей підприємства, зокрема збільшення обсягів виробництва, підвищення якості та конкурентоспроможності послуг, забезпечення прийнятного для споживачів рівня ціни та досягнення оптимального співвідношення між витратами і результатом. При цьому враховуються не тільки поточні операційні витрати, а й інвестиційні витрати на впровадження нових технологій, організаційні зміни та модернізацію виробничої інфраструктури. Загальний рівень ефективності витрат на розвиток виробничого процесу запропоновано визначати через показники зростання рентабельності та економічної результативності виробництва транспортних і сервісних послуг, що забезпечує комплексну оцінку впливу організаційних, управлінських, технологічних і технічних рішень на економічні результати підприємства. Комплексний аналіз ефективності витрат передбачає оцінку взаємозв’язку між витратами на модернізацію виробничих процесів, впровадження інноваційних технологій, підвищення продуктивності праці та зростання якості послуг, що дозволяє оптимізувати ресурсне забезпечення та підвищити економічну ефективність функціонування підприємства. Запропоновано математичну модель визначення ефективності витрат за окремими напрямами діяльності підприємства, що створює методологічне підґрунтя для обґрунтованого вибору пріоритетних заходів розвитку та підвищення результативності виробничої діяльності підприємств транспортної та сервісної сфер. Використання запропонованого підходу дозволяє системно планувати витрати, оцінювати економічну доцільність інноваційних заходів та забезпечувати стійке конкурентне становище підприємства на ринку транспортних і сервісних послуг.