АНАЛІЗ МЕТОДІВ І ЗАСОБІВ ВИМІРЮВАННЯ ГУСТИНИ НАФТОПРОДУКТІВ - Білинський, Йосип Йосипович; Огородник, Костянтин Володимирович; Яремішена, Наталія Андріївна (Наукові праці Вінницького національного технічного університету, 2016)
Систематизовано та проаналізовано сучасні методи та засоби вимірювання густини нафтопродуктів, виявлено їх переваги та недоліки. Розроблено нову вдосконалену класифікацію методів і засобів вимірювання густини нафтопродуктів, в основу якої покладено чотири основні класифікаційні ознаки, а саме: за методом; за різновидом реалізації методу; за засобами, що реалізують метод; за особливістю конструкції. Обґрунтовано вибір найперспективнішого та найточнішого методу для контролю якості нафтопродуктів у заданих умовах. Таким методом є ультразвуковий, який, незважаючи на незначні недоліки (необхідність перед вимірюванням густини викачування повітря із пульп, оскільки повітряні бульбашки значно впливають на поглинання ультразвуку; ультразвукові густиноміри є досить вартісними), має безліч переваг над іншими, а саме: безінертність та безконтактність вимірювання; відсутність рухомих частин у потоці, втрат тиску в трубопроводах; можливість їхнього застосування для вимірювання густини забруднених і агресивних середовищ.