ФУНКЦІОНАЛЬНО-ВАРТІСНИЙ АНАЛІЗ СИСТЕМИ «DSC» АВТОМОБІЛІВ «BMW» - Борисюк, Дмитро Вікторович (Наукові праці Вінницького національного технічного університету, 2023)
В Україні для впровадження міжнародної системи якості ISO 9000 необхідно, щоб виробник використовував методи аналізу проєктних рішень. Такому аналізу повинні підлягати як вхідні дані проєкту, так й вихідні. Підприємства, що створюють чи розвивають якісні продукти, обов’язково застосовують або типові технології функціонально-вартісного аналізу, або використовують власні технології. Оскільки функціонально-вартісний аналіз спрямований на забезпечення необхідних споживчих властивостей об’єкта з мінімально можливими затратами ресурсів на всіх стадіях виробничого процесу. У статті представлено функціонально-вартісний аналіз системи «DSC» автомобілів «BMW». Розроблено функціональну модель системи «DSC» автомобілів «BMW» та класифікацію функцій її функціональної моделі. Представлено класифікацію функцій функціональної моделі системи «DSC» автомобілів «BMW». Визначено коефіцієнт корисності системи «DSC» автомобілів «BMW» шляхом побудови матриці пріоритетів за відомою методикою розрахунку. Узагальнюючий критерій витрат під час проєктування технічних чи виробничих систем враховує витрати на всіх етапах життєвого циклу системи, для оцінки яких побудовано матрицю витрат системи «DSC» автомобілів «BMW», з якої визначають коефіцієнт витрат. Побудовано діаграму корисності функцій системи «DSC» автомобілів «BMW», діаграму ранжування функцій системи відносно коефіцієнта корисності, функціонально-вартісну діаграму системи, діаграму витрат функцій системи, діаграму ранжування функцій системи відносно коефіцієнта витрат, діаграму значень показника функціональної вартості функцій системи, діаграму ранжування функцій системи відносно показника функціональної вартості. За побудованими діаграмами визначено функції системи «DSC» автомобілів «BMW», що мають позитивний функціонально-вартісний показник та найбільший рейтинг із розглянутих функцій. Операції або функції, що мають найбільший функціонально-вартісний показник і ранг є тими операціями, вдосконалення яких веде до подальшого розвитку системи або досягнення мети аналізу.