ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМ АВТОМАТИЗОВАНОГО ПАРКУВАННЯ У ВЕЛИКИХ МІСТАХ - Поліщук, Ігор Анатолійович (Наукові праці Вінницького національного технічного університету, 2024)
У статті розглянуто головні наявні проблеми із паркуванням автотранспорту у великих містах та організації правильної урбаністики,проведено аналіз наявних автоматизованих парковок та охарактеризовані недоліки їх впровадження. Виявлено найбільш ефективні системи автоматизації, але які потребують великих бюджетів на реалізацію та підтримку. Розглянуті різні підходи для досягнення компромісу між високою вартістю за паркувальне місце на автоматизованих парковках і рівнем комфорту та економією часу, які вони забезпечують. Надані можливі варіанти застосування програм лояльності для підвищення попиту використання автоматизованими парковками. Зазначено підходи до вивчення попиту та оптимізації витрат при проєктуванні автоматизованих парковок з використанням модульних конструкцій при будівництві. Описано варіанти створення і використання спільних парковок з можливістю передавати місце для паркування між користувачами. В статті запропонована архітектура системи автоматизованого паркування, яка базується на створенні сервісів збору, зберігання і обробки інформації у хмарному середовищі. Система передбачає застосування озер даних для зберігання великих об’ємів необробленої інформації від інтелектуальних датчиків наявності вільних місць і відеокамер контролю транспортних засобів на парковках. Обробка даних виконується спеціальними хмарними сервісами, які мають можливість до масштабування в залежності від кількості користувачів системи. Оброблені дані використовуються для прогнозування завантаженості парковок, ситуаційної обізнаності водіїв за допомогою мобільного додатка, а також допомоги при плануванні маршруту руху до вільного місця на парковці за допомогою дронів помічників. Архітектура системи автоматизованого паркування дозволяє побудувати сучасну інфраструктуру паркування у великих містах, покращити загальний комфорт використання приватного автотранспорту. Накопичені дані, які зберігаються в хмарних сховищах, можуть бути застосовані для подальшого моделювання та аналізу попиту на автоматизованих парковках.