СИСТЕМНИЙ АНАЛІЗ СТАНУ ПРИРОДНИХ СЕРЕДОВИЩ З УРАХУВАННЯМ АНОМАЛІЙ - Шмундяк , Дмитро Олександрович; Мокін, Віталій Борисович (Наукові праці Вінницького національного технічного університету, 2024)
У статті запропоновано методологію системного аналізу стану природних середовищ з урахуванням аномалій, яка спрямована на покращення процесу аналізу та прогнозування різних природних середовищ для прийняття подальших управлінських кроків щодо контролю та оптимізації їх стану. Протягом останніх десятиліть спостерігається суттєва зміна клімату у світі в цілому та в Україні зокрема. Зміни у різних природних середовищах впливають на інші складові системи. В той же час, антропогенний вплив генерує додаткове навантаження на стан природних середовищ. Усі складові взаємопов’язані та є частиною однієї складної системи і тому необхідно їх розглядати з точки зору системного аналізу складних системи, враховуючи при цьому аномалії як природного, так і антропогенного походження. Відповідно, є потреба в удосконаленні методології системного аналізу такого типу систем, що дозволить приймати правильні рішення щодо управління станом природних середовищ. У роботі охарактеризовано складну систему, якою є система управління станом довкілля в заданому регіоні. Наведено декомпозицію складної системи за моделлю «DPSIR» та декількома іншими видами декомпозиції. Виділено основні види невизначеності цієї складної системи та її елементів, зокрема й ті, які пов’язані з наявністю аномалій та пікових показників стану природного середовища. Запропоновано алгоритм системного аналізу з послідовно-паралельним розкриття усіх цих видів невизначеності, з використанням як відомих підходів та методів, так і тих, що розроблені авторами статті. Наведено приклад застосування розробленої методології системного аналізу з урахуванням аномалій щодо різних природних середовищ:стану атмосферного повітря зони «Вінницька» (Вінницької області), стану масивів вод басейну р. Південний Буг та чутливості населення до алергенів (рослин та грибів).