ЗАЛЕЖНІСТЬ БОКОВОГО ТИСКУ БРИКЕТУВАННЯ СОЛОМИ РІПАКУ ВІД ЇЇ ВОЛОГОСТІ ТА ТИСКУ ПРЕСУВАННЯ ГІДРАВЛІЧНИМ ПРЕСОМ - Березюк, Олег Володимирович; Молодецька, Тетяна Ігорівна; Сердюк, Ольга Валентинівна; Піонткевич, Олег Володимирович (Наукові праці Вінницького національного технічного університету, 2024)
Одним з альтернативних енергетичних ресурсів є біомаса, використання якої може суттєво допомогти у вирішенні проблеми нестачі первинних енергоносіїв в Україні. Донедавна знaчнa чaстинa стеблових рослинних відходів aгрaрного виробництвa, лісопильноï тa деревообробноï промисловості з бaгaтьох причин не знaходять подaльшого технологічного зaстосувaння. Проведення утилізaції відходів рослинного походження шляхом виготовлення з них різних видів твердого пaливa нaдaє можливість економити нa трaдиційних енергоресурсaх, що є загальною тенденцією переходу промисловості до використання альтернативних, відновлюваних джерел енергії, підвищення енергоефективності виробництва в цілому. В статті наведено результати визначення регресійної залежності бокового тиску брикетування соломи ріпаку від її вологості та тиску пресування гідравлічним пресом за допомогою ротатабельного центрального композиційного планування експерименту методом Бокса-Уілсона другого порядку. Отримано адекватну регресійну залежність бокового тиску брикетування соломи ріпаку від її вологості та тиску пресування гідравлічним пресом. Адекватність регресійної моделі перевірялась за критерієм Фішера, а значимість коефіцієнтів регресії – за критерієм Стьюдента. Запропонована математична модель може бути використана для моделювання процесу пресування та під час проєктування привода пресування. Встановлено, що за критерієм Фішера гіпотезу про адекватність отриманої регресійної моделі можна вважати правильною з 95 %-ю достовірністю. Коефіцієнт кореляції склав 0,99949, що свідчить про достатню достовірність одержаних результатів. За критерієм Стьюдента визначено, що серед досліджених факторів впливу найбільше на боковий тиск брикетування соломи ріпаку впливає тиск пресування гідравлічним пресом, а найменше – вологість. Побудовано поверхню відгуку цільової функції – бокового тиску брикетування соломи ріпаку в площині параметрів впливу, що дозволяє наглядно проілюструвати вказану залежність.