ВПЛИВ НА ПОКАЗНИКИ ЗАГАЛЬНОЇ ЗАХВОРЮВАНОСТІ ДОРОСЛОГО НАСЕЛЕННЯ М. КИЇВ ВИКИДІВ ЗАБРУДНЮВАЛЬНИХ РЕЧОВИН У АТМОСФЕРУ - Березюк, Олег Володимирович; Горбатюк, Світлана Михайлівна; Гудзевич, Людмила Сергіївна; Шевчук, Тетяна Ігорівна; Паламарчук, Микола Олександрович (Наукові праці Вінницького національного технічного університету, 2025)
Об’єктом дослідження у роботі є загальна захворюваність дорослого населення м. Київ. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, забруднення повітря є значним фактором ризику для здоров'я людини, спричиняючи в результаті захворювань мільйони передчасних смертей у всьому світі щорічно. В умовах зростаючої урбанізації та індустріалізації проблема забруднення повітря стає дедалі актуальнішою, особливо з огляду на його можливий вплив на рівень загальної захворюваності дорослого населення. Тому визначення регресійної залежності поширеності загальної захворюваності дорослого населення м. Київ від маси викидів забруднювальних речовин у атмосферу, яка може бути використана для прогнозування показників такої захворюваності є актуальною науково-технічною задачею. Метою дослідження є побудова за допомогою регресійного аналізу регресійної залежності поширеності загальної захворюваності дорослого населення м. Київ від маси викидів забруднювальних речовин у атмосферу, яка може бути використана для прогнозування показників такої захворюваності. Під час проведення дослідження використано метод регресійного аналізу результатів однофакторних експериментів та інших парних залежностей із вибором найбільш адекватного виду функції із шістнадцяти найпоширеніших варіантів за критерієм максимального значення коефіцієнта кореляції. Регресія проводилась на основі лінеаризувальних перетворень, які дозволяють звести нелінійну залежність до лінійної. Визначення коефіцієнтів рівнянь регресії здійснювалась методом найменших квадратів за допомогою розробленої комп’ютерної програми "RegAnaliz". Отримано регресійну залежність поширеності загальної захворюваності дорослого населення м. Київ від маси викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря, яка може бути використана для прогнозування показників такої захворюваності. Побудовано графічну залежність поширеності загальної захворюваності дорослого населення м. Київ від маси викидів забруднювальних речовин у атмосферу, яка дозволяє наочно проілюструвати цю залежність та показати достатню збіжність теоретичних результатів з фактичними. Встановлено, що поширеність загальної захворюваності дорослого населення м. Київ зростає при збільшенні маси викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря за гіперболічною залежністю.