АСПЕКТИ АНАЛІЗУ МЕТОДІВ КОНТРОЛЮ АВТОМОБІЛЬНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ В СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІЙ МІСЦЕВОСТІ З ОГЛЯДУ НА СТАН ЕКОЛОГІЧНОСТІ ДОВКІЛЛЯ - Андрощук, Віктор Дмитрович; Макаров, Володимир Андрійович (Наукові праці Вінницького національного технічного університету, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз методів контролю екологічного стану під час здійснення автомобільних перевезень у сільськогосподарських регіонах України. Розглянуто специфіку впливу транспортних засобів на навколишнє середовище, зокрема на атмосферне повітря, ґрунтовий покрив, водні ресурси та біорізноманіття. Виокремлено основні джерела забруднення, серед яких визначено оксиди азоту (NOₓ), вуглецю (CO, CO₂), сірки (SO₂), тверді частки (PM2.5, PM10), а також важкі метали, що виникають внаслідок роботи автомобільного транспорту і негативно впливають на агроекосистеми. Описано сучасні активні та пасивні методи контролю. Зокрема технічний контроль транспортних засобів, впровадження каталітичних нейтралізаторів, сажових фільтрів, застосування альтернативних екологічно безпечних палив (СПГ, ЗНГ, біодизель, етанол, водень), супутниковий моніторинг, біоіндикацію та автономні аеромобільні вимірювальні комплекси. Проведено порівняльну оцінку методів за критеріями точності, вартості, мобільності, ефективності та можливості практичного застосування в польових умовах. Окремо вказано на фіскальні інструменти впливу на транспортну політику, що базуються на рівні викидів, а також наведено приклади успішного використання GPS-моніторингу, впровадження електротранспорту в аграрній логістиці, створення інтелектуальних систем управління маршрутами та екологічними постами. Підкреслено важливість формування політики сталого розвитку сільських територій на основі інноваційних рішень і системного екологічного моніторингу. Робота демонструє актуальність інтеграції новітніх технологій задля зменшення техногенного навантаження та досягнення збалансованого функціонування агропромислових регіонів. Застосування комплексного підходу дозволяє досягти вищого рівня ефективності контролю. Особливої уваги потребує подальша цифровізація екологічного моніторингу. Це сприяє швидкому реагуванню на зміни стану довкілля в аграрних регіонах.