ТЕХНОЛОГІЇ ТА ТЕХНІЧНЕ УСТАТКУВАННЯ ДЛЯ УТИЛІЗАЦІЇ І ПЕРЕРОБЛЕННЯ ДЕРЕВНИХ ВІДХОДІВ ТА ОТРИМАННЯ СИНТЕЗ-ГАЗУ, БІОНАФТИ І ДЕРЕВНОГО ВУГІЛЛЯ - Жук, Дмитро В’ячеславович; Коц , Іван Васильович (Наукові праці Вінницького національного технічного університету, 2025)
Статтю присвячено комплексному аналізу сучасних технологій і технічних засобів, що використовуються для утилізації та перероблення деревних відходів із метою отримання корисних продуктів, зокрема синтез-газу, біонафти й деревного вугілля. Особлива увага зосереджена на термохімічних методах: піролізі, газифікації та торрефікації, які є перспективними способами глибокої переробки біомаси для подальшого використання в енергетичних і хімічних процесах. Наведено та охарактеризовано особливості технологічного обладнання, яке забезпечує стабільність і ефективність перетворення сировини в цільові продукти. Представлено класифікацію установок за конструкцією, режимами роботи та продуктивністю, з урахуванням особливостей автоматизації, систем контролю й регулювання технологічних параметрів. Проведено порівняльний аналіз переваг і недоліків окремих підходів, враховуючи тип деревної сировини, параметри термічної обробки та сфери подальшого застосування кінцевих продуктів. Визначено можливості застосування синтез-газу для виробництва теплової й електричної енергії, біонафти – як моторного пального з низьким вмістом сірки, а деревного вугілля – як адсорбенту, технологічного реагенту або твердого біопалива. Окремо наголошено на екологічних перевагах таких рішень: зниженні викидів парникових газів, зменшенні обсягів захоронення відходів, а також зменшенні залежності від викопного палива, що особливо актуально в контексті сучасних викликів сталого розвитку. Підкреслено значення термохімічних методів переробки деревних відходів для підвищення енергоефективності, зокрема через використання синтез-газу, біонафти та деревного вугілля як альтернативних енергоресурсів у сучасних енергетичних системах. Зроблено висновок, що термохімічна конверсія деревини є важливим напрямом для підвищення енергоефективності, покращення екологічної ситуації та забезпечення стабільного ресурсного потенціалу енергетичної й хімічної промисловості України.