ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ПІДВИЩЕННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ЕЛЕКТРОГІДРАВЛІЧНИХ СИСТЕМ - Лозінський, Дмитро Олександрович; Піонткевич, Олег Володимирович; Сиротін, Олексій Андрійович (Наукові праці Вінницького національного технічного університету, 2025)
В Україні переважна більшість машин, що використовують гідравлічні системами керування для виконання виробничих задач, оснащена морально застарілим обладнанням. Енергетична характеристика таких гідравлічних систем не відповідає вимогам енергоощадності впродовж їх роботи, що не припустимо із дорожчанням енергоресурсів. Аналіз сучасних гідравлічних та електрогідравлічних систем керування з метою покращення енергетичної характеристики є актуальним напрямком досліджень. У статті представлено аналітичний огляд сучасних підходів до підвищення енергоефективності електрогідравлічних систем для різних машин. Проаналізовано інноваційні архітектури, включаючи гідравлічно-електричну архітектуру, децентралізовані електрогідравлічні приводи головного руху, компактні електрогідравлічні приводи та технічні рішення з пасивною фіксацією навантаження. Проаналізовано впроваджені технології цифрової гідравліки як перспективний напрямок розвитку енергоефективних електрогідравлічних систем. Зазначено основні тенденції та перспективні напрямки досліджень у різних галузях з використанням електрогідравлічних приводів. Встановлено, що комбінування електронних і гідравлічних компонентів разом із впровадженням передових алгоритмів керування та конструктивних рішень дозволяє значно підвищити енергоефективність машин, які працюють з морально застарілою гідравлічною системою керування, зберігаючи їх переваги щодо забезпечення високих силових характеристик. В результаті окреслено основні напрямки розробки інноваційної архітектури машин з гідроприводом. Обґрунтовано впровадження технологій цифрової гідравліки, децентралізованих приводів, створення систем з пасивною фіксацією навантаження та оптимізації алгоритмів керування. Наведено перспективні напрямки подальших досліджень електрогідравлічних систем для підвищення показників їх енергоефективності.