ДОСЛІДЖЕННЯ ОСНОВНИХ ТЕХНІКО-ЕКСПЛУАТАЦІЙНИХ ХАРАКТЕРИСТИК АЛЬТЕРНАТИВНИХ ВИДІВ ПАЛИВА ДЛЯ ДИЗЕЛЬНИХ ДВЗ

Автор(и)

  • Василь Миколайович Мельник Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу
  • Тетяна Йосипівна Войцехівська Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу
  • Анна Русланівна Сумер Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2018-2-62-74

Ключові слова:

біодизельне паливо, технології виробництва, цетанове число, нижча теплота згоряння, густина, кінематична в’язкість

Анотація

На сьогодні в Україні та світі набувають поширення альтернативні види палива двигунів на основі спиртів, олій та тваринних жирів.

У зв’язку з цим ведуться інтенсивні роботи по переводу двигунів внутрішнього згоряння  на біопаливо, як в країнах з обмеженими паливно-енергетичними ресурсами, так і в високорозвинених країнах, що мають можливість придбання рідких енергоносіїв.

В статті виконано аналіз основних видів альтернативного палива для дизельних ДВЗ, наведена їх характеристика, досліджено та здійснено оцінку основних фізико-хімічних показників найпоширеніших видів біодизельного палива і описані необхідні умови для їх застосування у ДВЗ.

За результатами дослідження цетанового числа рекомендовані для застосування у швидкохідних дизельних двигунах палива: RME B100 та SME B100. Однак, слід зазначити, що для палива SME B40 цетанове число становить 49,4 од. і є дуже близьким до стандартного значення, а тому його  використання у якості палива не призведе до негативних наслідків для двигуна.

Згідно результатів дослідження нижчої теплоти згоряння стандарту відповідають біодизельне палива SME B20, а тому за цим показником рекомендоване для застосування у дизельних двигунах.

Густина біодизельних палив SME B20 та SME B40  відповідає ДСТУ 4840:2007, а отже вони рекомендовані для застосування у дизельних двигунах.

Показнику кінематичної в’язкості за ДСТУ 4840:2007 відповідають біодизельні палива SME B20 та SME B40.

За вмістом сірки біодизельні палива RME B100, SME B100, SME B20 та SME B40 відповідають показнику якості дизельних палив виду-ІІ для швидкохідних дизелів (ДСТУ 4840:2007).

Отже, досліджені біодизельні палива: RME B100, SME B100, SME B20 та SME B40; на основі ріпакової та соєвої олії за своїми властивостями, відповідають або дуже близькі до вимог ДСТУ 4840:2007.

Проте, SME B20 та SME B40 є найближчими до товарного дизельного палива, а тому їх використання на  швидкохідному дизельному двигуні не вимагає змін у системі живлення, та забезпечить стабільну роботу двигуна і високі техніко-експлуатаційні показники.

Біографії авторів

Василь Миколайович Мельник, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

к. т. н., доцент кафедри автомобільного транспорту

Тетяна Йосипівна Войцехівська, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

асистент  кафедри автомобільного транспорту

Анна Русланівна Сумер, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

студентка кафедри автомобільного транспорту, група АТм-17-1

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 444

Опубліковано

2018-06-29

Як цитувати

[1]
В. М. Мельник, Т. Й. Войцехівська, і А. Р. Сумер, «ДОСЛІДЖЕННЯ ОСНОВНИХ ТЕХНІКО-ЕКСПЛУАТАЦІЙНИХ ХАРАКТЕРИСТИК АЛЬТЕРНАТИВНИХ ВИДІВ ПАЛИВА ДЛЯ ДИЗЕЛЬНИХ ДВЗ», НаукПраці ВНТУ, вип. 2, Чер 2018.

Номер

Розділ

Машинобудування та транспорт

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.