ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ РЕГРЕСІЙНОГО АНАЛІЗУ ПРИ ВИЗНАЧЕННІ КОНЦЕНТРАЦІЇ БЕНЗ[А]ПІРЕНУ В ГРУНТАХ ПОЛІГОНІВ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ

Автор(и)

  • Березюк Олег Володимирович Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2022-1-7-12

Ключові слова:

сміттєзвалище, полігон, тверді побутові відходи, хімічне забруднення, концентрація, бенз[а]пірен, ґрунт, регресійний аналіз

Анотація

Протягом останніх років в Україні значно зросла сумарна площа полігонів твердих побутових відходів та сміттєзвалищ, в тому числі й перевантажених, які порушують норми екологічної безпеки та є об’єктами інтенсивного екологічного навантаження. Це загрожує забрудненням навколишнього середовища хімічними речовинами та призводить до хімічного забруднення ґрунтів. Визначення регресійної залежності концентрації бенз[а]пірену в ґрунтах полігонів твердих побутових відходів від глибини вимірювання є актуальною науково-технічною задачею.

Метою дослідження є визначення регресійної залежності концентрації бенз[а]пірену в ґрунтах полігонів твердих побутових відходів від глибини вимірювання. Під час проведення дослідження використано метод регресійного аналізу результатів однофакторних експериментів та інших парних залежностей із вибором раціонального виду функції із шістнадцяти найпоширеніших варіантів за критерієм максимального значення коефіцієнта кореляції.

Регресія проводилась на основі лінеаризувальних перетворень, які дозволяють звести нелінійну залежність до лінійної. Визначення коефіцієнтів рівнянь регресії здійснювалась методом найменших квадратів за допомогою розробленої комп’ютерної програми "RegAnaliz", яка захищена свідоцтвом про реєстрацію авторського права на твір.

Отримано адекватну регресійну степеневу залежність концентрації бенз[а]пірену в ґрунтах полігонів твердих побутових відходів від глибини вимірювання, яку використано для визначення небезпечної глибини хімічного забруднення ґрунтів. Побудовано графічну інтерпретацію залежності концентрації бенз[а]пірену в ґрунтах полігону твердих побутових відходів від глибини вимірювання, яка дозволяє наочно проілюструвати цю залежність та показати збіжність теоретичних результатів з фактичними на рівні 0,96975. Визначено, що небезпечна глибина хімічного забруднення бенз[а]піреном ґрунтів полігону твердих побутових відходів складає 152 мм.

Біографія автора

Березюк Олег Володимирович, Вінницький національний технічний університет

д. т. н., доцент, доцент кафедри безпеки життєдіяльності та педагогіки безпеки

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 79

Опубліковано

2022-03-31

Як цитувати

[1]
О. В. Березюк Олег, «ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ РЕГРЕСІЙНОГО АНАЛІЗУ ПРИ ВИЗНАЧЕННІ КОНЦЕНТРАЦІЇ БЕНЗ[А]ПІРЕНУ В ГРУНТАХ ПОЛІГОНІВ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ», НаукПраці ВНТУ, вип. 1, Бер 2022.

Номер

Розділ

Застосування результатів досліджень

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.