ПРОГРАМНИЙ ДОДАТОК ВИЗНАЧЕННЯ СТАНУ ХВОРИХ НА ЮВЕНІЛЬНИЙ РЕВМАТОЇДНИЙ АРТРИТ У ВІДДАЛЕНОМУ ПЕРІОДІ

Автор(и)

  • Єфремова Софія Валеріївна Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»
  • Городецька Олена Костянтинівна Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»
  • Добровська Людмила Миколаївна Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2022-4-1-7

Ключові слова:

ювенільний ревматоїдний артрит, прогностична модель, регресійний аналіз, методи дослідження операцій

Анотація

В роботі розглянуто процес створення програмного додатку для оцінки віддаленого стану хворих, яким в  дитинстві було встановлено діагноз ювенільний ревматоїдний артрит. Складністю поставленої задачі є те що хворі оцінювалися початково в дитячому віці, потім їм надавалося відповідне лікування, яке має бути встановлене індивідуально для кожного хворого і в результаті цього лікування симптоми захворювання повинні зникнути або бути мінімізовані. Для оцінки ступеня захворювання використані показники JADI-A (індекс суглобових пошкоджень) та JADI-Е (індекс позасуглобових пошкоджень). В роботі застосовані дані 289 хворих.

 Запропоновано застосування методів лінійного програмування для побудови системи регресійних рівнянь, які дозволяють прогнозувати кількісні характеристики стану хворого в дорослому періоді з урахуванням проведеної тактики лікування.  Структура системи моделей складається з моделей, які оцінювали стан JADI-A та JADI-Е у віддаленому періоді, а також додаткові параметри управління. Це показники, які мають бути певним чином обмежені.  Представлені моделі також можуть  бути використані для підбору персоніфікованої тактики лікування, яка враховуючи початковий стан хворого дозволить мінімізувати кількість суглобових та позасуглобових пошкоджень.  Ці моделі були оцінені на точність за допомогою коефіцієнта детермінації та всі вони показали загальну точність більше 0.9 на тестових даних, що свідчить про їх високу якість. Всі моделі лягли в основу програмного додатку, який може бути використаний для збереження даних хворих на всіх етапах обстеження та для оцінки їх стану. Цей програмний продукт розроблено на  мові програмування R, з використанням фреймворку Shiny. З його допомогою лікарі зможуть спостерігати цього пацієнта, зберігати результати обстежень та проводити оцінку стану хворого.

Біографії авторів

Єфремова Софія Валеріївна, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

студент групи БС-11мп

Городецька Олена Костянтинівна, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

кандидат технічних наук, доцент кафедри біомедичної кібернетики

Добровська Людмила Миколаївна, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

кандидат педагогічних наук, доцент кафедри біомедичної кібернетики

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 90

Опубліковано

2022-12-29

Як цитувати

[1]
С. В. Єфремова, О. К. Городецька, і Л. М. Добровська, «ПРОГРАМНИЙ ДОДАТОК ВИЗНАЧЕННЯ СТАНУ ХВОРИХ НА ЮВЕНІЛЬНИЙ РЕВМАТОЇДНИЙ АРТРИТ У ВІДДАЛЕНОМУ ПЕРІОДІ », НаукПраці ВНТУ, вип. 4, Груд 2022.

Номер

Розділ

Інформаційні технології та комп'ютерна техніка

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають