АРХІТЕКТУРА ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ У БІОГАЗОВИХ УСТАНОВКАХ

Автор(и)

  • Манжула Володимир Іванович Західноукраїнський національний університет
  • Забчук Вадим Володимирович Західноукраїнський національний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2024-1-19-28

Ключові слова:

архітектура програмного забезпечення, біогазова установка, математичне моделювання, інтервальний аналіз, програмне середовище

Анотація

У зв’язку з масовими ракетними атаками по об’єктах критичної інфраструктури України в регіонах регулярно відбуваються аварійні та стабілізаційні відключення електроенергії, і тому поточним завданням для України є нарощення потужностей наявних генеруючих об’єктів, або посилений розвиток відновлювальних джерел енергії.

Виробництво біогазу способом переробки органічних відходів життєдіяльності людини та відходів тваринництва і агропромислового комплексу є одним із пріоритетних напрямків розвитку альтернативної (зеленої) енергетики. Разом з тим, підвищення ефективності функціонування цього виробництва вимагає розробки нових підходів управління процесами в біогазових установках на основі застосування інформаційних технологій та методів математичного моделювання.

В роботі обґрунтовано використання сучасних інформаційних технологій та математичного моделювання на основі аналізу інтервальних даних, як ефективних інструментів управління процесами у біогазових установках. Використання інтервального моделювання дозволяє побудувати моделі із гарантованими прогностичними властивостями.

У статті також представлено особливості побудови архітектури програмного забезпечення для математичного моделювання процесів у біогазових установках. Описано основні аспекти реалізації програмного забезпечення для моделювання процесів у біогазових установках, особливістю якого є програмна інтерпретація інтервальних дискретних моделей та відкрита сервісно-орієнтована архітектура, що забезпечує їх інтеграцію в наявні системи управління біогазовими установками та дозволяє в реальному часі управляти біохімічними процесами і тим самим підвищити ефективність функціонування біогазових установок. Приведено ряд діаграм, які ілюструють особливості програмної реалізації середовища для моделювання процесів у біогазових установках та описано специфіку його імплементації в універсальну систему імітації та моделювання роботи біогазових установок SIMBA#biogas.

Біографії авторів

Манжула Володимир Іванович , Західноукраїнський національний університет

канд. тех. наук, доцент, докторант кафедри комп’ютерних наук

Забчук Вадим Володимирович, Західноукраїнський національний університет

аспірант кафедри комп’ютерних наук

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 28

Опубліковано

2024-03-28

Як цитувати

[1]
В. І. . Манжула і В. В. Забчук, «АРХІТЕКТУРА ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ У БІОГАЗОВИХ УСТАНОВКАХ», НаукПраці ВНТУ, вип. 1, Бер 2024.

Номер

Розділ

Інформаційні технології та комп'ютерна техніка

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.