ЗАЛЕЖНІСТЬ РІВНЯ МІКРОБІОЛОГІЧНОГО ЗАБРУДНЕННЯ ЗАГАЛЬНИМИ КОЛІФОРМАМИ ҐРУНТОВИХ ВОД ВІД ВІДСТАНІ ДО ПОЛІГОНУ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ

Автор(и)

  • Березюк Олег Володимирович Вінницький національний технічний університет
  • Хлєстова Світлана Святославівна Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова
  • Гринчак Наталія Миколаївна Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова
  • Горбатюк Світлана Михайлівна Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2021-3-7-13

Ключові слова:

сміттєзвалище, полігон, тверді побутові відходи, мікробіологічне забруднення, ґрунтові води, загальні коліформи, регресійний аналіз

Анотація

В останні роки в Україні значно зросла сумарна площа полігонів твердих побутових відходів та сміттєзвалищ, в тому числі й перевантажених, які порушують норми екологічної безпеки та є об’єктами інтенсивного екологічного навантаження. Це загрожує забрудненням навколишнього середовища мікроорганізмами (бактеріями кишкової палички, стрептококами, стафілококами та аскаридами), спричиняючи бактеріологічне забруднення ґрунтів та ґрунтових вод. Визначення регресійної залежності рівня мікробіологічного забруднення загальними коліформами ґрунтових вод від вiдстані до полiгону твердих побутових відходів є актуальною науково-технічною задачею.

 Метою дослідження є визначення регресійної залежності рівня мікробіологічного забруднення загальними коліформами ґрунтових вод від вiдстані до полiгону твердих побутових відходів. Під час проведення дослідження використано метод регресійного аналізу результатів однофакторних експериментів та інших парних залежностей із вибором раціонального виду функції із шістнадцяти найпоширеніших варіантів за критерієм максимального значення коефіцієнта кореляції.

Регресія проводилась на основі лінеаризувальних перетворень, які дозволяють звести нелінійну залежність до лінійної. Визначення коефіцієнтів рівнянь регресії здійснювалась методом найменших квадратів за допомогою розробленої комп’ютерної програми "RegAnaliz", яка захищена свідоцтвом про реєстрацію авторського права на твір. Отримано адекватну регресійну залежність рівня мікробіологічного забруднення загальними коліформами ґрунтових вод від вiдстані до полiгону твердих побутових відходів, яку використано для визначення безпечної відстані розміщення полігонів ТПВ від джерел питної води за показником рівня мікробіологічного забруднення загальними коліформами ґрунтових вод. Побудовано графічну інтерпретацію залежності рівня мікробіологічного забруднення загальними коліформами ґрунтових вод від вiдстані до полiгону твердих побутових відходів, яка дозволяє наочно проілюструвати цю залежність та показати збіжність теоретичних результатів з фактичними на рівні 0,99996.

Біографії авторів

Березюк Олег Володимирович, Вінницький національний технічний університет

д. т. н., доцент, доцент кафедри безпеки життєдіяльності та педагогіки безпеки

Хлєстова Світлана Святославівна, Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова

к. пед. н., доцент, доцент кафедри медичної біології

Гринчак Наталія Миколаївна, Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова

к. б. н., доцент, доцент кафедри медичної біології

Горбатюк Світлана Михайлівна, Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова

к. б. н., доцент, доцент кафедри медичної біології

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 111

Опубліковано

2021-12-20

Як цитувати

[1]
О. В. Березюк, С. С. Хлєстова, Н. М. Гринчак, і С. М. Горбатюк, «ЗАЛЕЖНІСТЬ РІВНЯ МІКРОБІОЛОГІЧНОГО ЗАБРУДНЕННЯ ЗАГАЛЬНИМИ КОЛІФОРМАМИ ҐРУНТОВИХ ВОД ВІД ВІДСТАНІ ДО ПОЛІГОНУ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ», НаукПраці ВНТУ, вип. 3, Груд 2021.

Номер

Розділ

Застосування результатів досліджень

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 4 > >>