РЕГРЕСІЙНА ЗАЛЕЖНІСТЬ АКТИВНОСТІ БІОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ У ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДАХ ВІД СТУПЕНЯ ЇХНЬОГО УЩІЛЬНЕННЯ З ЧАСОМ

Автор(и)

  • Олег Володимирович Березюк Вінницький національний технічний університет.
  • Світлана Михайлівна Горбатюк Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова.
  • Людмила Леонідівна Березюк Вінницький державний педагогічний університет ім. М. Коцюбинського

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2020-2-17-21

Ключові слова:

сміттєвоз, сміттєзвалище, ущільнення, тверді побутові відходи, активність біологічних процесів, планування експерименту

Анотація

Протягом останніх років в Україні суттєво зросла загальна площа полігонів твердих побутових відходів і сміттєзвалищ, серед яких і перевантажені, що порушують екологічні норми та є об’єктами інтенсивного екологічного навантаження, загрожуючи забрудненням навколишнього середовища шкідливими речовинами: важкими металами, мікроорганізмами (бактеріями кишкової палички, стрептококами, стафілококами та аскаридами, високотоксичним фільтратом, звалищним газом тощо. У статті наведено результати визначення регресійної залежності активності біологічних процесів у твердих побутових відходах від ступеня їхнього ущільнення з часом за допомогою планування багатофакторного експерименту методом Бокса – Уілсона. Отримано адекватну регресійну залежність активності біологічних процесів у твердих побутових відходах від ступеня їхнього ущільнення з часом у вигляді квадратичної регресії з ефектами взаємодії 1-го порядку. Адекватність регресійної моделі перевіряли за критерієм Фішера, а значущість коефіцієнтів регресії – за критерієм Стьюдента. Запропонована математична модель підтверджує необхідність ущільнення твердих побутових відходів перед їхнім захороненням з метою мінімізації негативного впливу на навколишнє середовище та може бути використана під час проєктування механізмів ущільнення відходів у сміттєвозах. За критерієм Стьюдента визначено, що серед досліджених чинників упливу найбільше активність біологічних процесів у твердих побутових відходах залежить від їхньої густини, найменше – від часу. Побудовано поверхню відгуку цільової функції – дегідрогеназної активності твердих побутових відходів і їхній двомірний переріз у площині параметрів впливу, яка дозволяє наочно відобразити отриману залежність і характер одночасного впливу декількох факторів на цільову функцію.

Біографії авторів

Олег Володимирович Березюк, Вінницький національний технічний університет.

к. т. н., доцент, доцент кафедри безпеки життєдіяльності та педагогіки безпеки

Світлана Михайлівна Горбатюк, Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова.

к. б. н., доцент, доцент кафедри медичної біології

Людмила Леонідівна Березюк, Вінницький державний педагогічний університет ім. М. Коцюбинського

старший лаборант кафедри географії

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 112

Опубліковано

2020-06-30

Як цитувати

[1]
О. В. Березюк, С. М. Горбатюк, і Л. Л. Березюк, «РЕГРЕСІЙНА ЗАЛЕЖНІСТЬ АКТИВНОСТІ БІОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ У ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДАХ ВІД СТУПЕНЯ ЇХНЬОГО УЩІЛЬНЕННЯ З ЧАСОМ», НаукПраці ВНТУ, вип. 2, Чер 2020.

Номер

Розділ

Застосування результатів досліджень

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 4 > >>