ДИНАМІКА ОБСЯГІВ УТВОРЕННЯ НЕКОНДИЦІЙНИХ МАШИН ТА ОБЛАДНАННЯ ЗАГАЛЬНОМАШИНОБУДІВНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • Березюк Олег Володимирович Вінницький національний технічний університет
  • Віштак Інна Вікторівна Вінницький національний технічний університет
  • Лемешев Михайло Степанович Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2022-1-13-18

Ключові слова:

динаміка, обсяги утворення, тверді промислові відходи, некондицiйні машини та обладнання загальномашинобудiвного призначення, регресійний аналіз

Анотація

Відходи металообробки, некондицiйні машин та обладнання загальномашинобудiвного призначення, як різновиди твердих промислових відходів, можуть бути широко застосовані у будівництві для одержання таких цінних матеріалів: для виробництва будівельних матеріалів із захисними властивостями від електромагнітних випромінювань та статичної електрики, для виготовлення анодних заземлювачів тощо. Тому визначення регресійної залежності, яка описує динаміку обсягів утворення некондицiйних машин та обладнання загальномашинобудiвного призначення в Україні є актуальною науково-технічною задачею.

Метою дослідження є визначення регресійної залежності, яка описує динаміку обсягів утворення некондицiйних машин та обладнання загальномашинобудiвного призначення в Україні та може бути використана під час прогнозування таких обсягів. Під час проведення дослідження використано метод регресійного аналізу результатів однофакторних експериментів та інших парних залежностей із вибором раціонального виду функції із шістнадцяти найпоширеніших варіантів за критерієм максимального значення коефіцієнта кореляції.

Регресія проводилась на основі лінеаризувальних перетворень, які дозволяють звести нелінійну залежність до лінійної. Визначення коефіцієнтів рівнянь регресії здійснювалась методом найменших квадратів за допомогою розробленої комп’ютерної програми "RegAnaliz", яка захищена свідоцтвом про реєстрацію авторського права на твір.

Отримано адекватну регресійну степеневу залежність, яка описує динаміку обсягів утворення некондицiйних машин та обладнання загальномашинобудiвного призначення в Україні та може бути використана під час прогнозування таких обсягів. Побудовано графічну залежність, що описує динаміку обсягів утворення некондицiйних машин та обладнання загальномашинобудiвного призначення в Україні та дозволяє наочно проілюструвати цю динаміку та показати достатню збіжність теоретичних результатів з фактичними даними. Встановлено, що в Україні протягом 2017 – 2019 рр. обсяги утворення некондицiйних машин та обладнання загальномашинобудiвного призначення зменшувались за лінійною залежністю.

Біографії авторів

Березюк Олег Володимирович, Вінницький національний технічний університет

д. т. н., доцент, доцент кафедри безпеки життєдіяльності та педагогіки безпеки

Віштак Інна Вікторівна, Вінницький національний технічний університет

к. т. н., доцент, доцент кафедри безпеки життєдіяльності та педагогіки безпеки

Лемешев Михайло Степанович, Вінницький національний технічний університет

к. т. н., доцент, доцент кафедри будівництва, міського господарства та архітектури

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 89

Опубліковано

2022-06-13

Як цитувати

[1]
О. В. Березюк, І. В. Віштак, і М. С. Лемешев, «ДИНАМІКА ОБСЯГІВ УТВОРЕННЯ НЕКОНДИЦІЙНИХ МАШИН ТА ОБЛАДНАННЯ ЗАГАЛЬНОМАШИНОБУДІВНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ В УКРАЇНІ», НаукПраці ВНТУ, вип. 1, Чер 2022.

Номер

Розділ

Машинобудування та транспорт

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 4 > >>