ВИКОРИСТАННЯ РОЗЧИНІВ ОРГАНІЧНИХ КИСЛОТ ДЛЯ ОЧИЩЕННЯ МЕМБРАННИХ БЛОКІВ БАРОМЕМБРАННИХ УСТАНОВОК

Автор(и)

  • Радовенчик Вячеслав Михайлович Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського"
  • Карпенко Маргарита Вікторівна Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського"

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2021-2-13-18

Ключові слова:

баромембранні установки, мембранні блоки, забрудники мембран, яблучна кислота, оцтова кислота, фотоколориметрія

Анотація

В статті описано експериментальні дослідження з використання розчинів харчових кислот для вилучення сполук заліза із мебранних блоків баромембранних установок шляхом замочування. Адже сполуки феруму тривалентного є одним із типових і одночасно складних забрудників мембранних блоків. Перевищення норми заліза у воді може викликати алергічні реакції, а органічне залізо може призвести до виразки шлунку і дванадцятипалої кишки. Висока концентрація заліза у воді створює сприятливі умови для розвитку залізобактерій, особливо в підігрітій воді. Продукти життєдіяльності залізобактерій є канцерогенами.

Метою цього дослідження є пошук оптимальних способів очищення мембранного блоку від сполук заліза тривалентного. Варто врахувати, що цей спосіб має бути екологічно безпечним та економічно доступним, що дозволить використовувати його на практиці, збільшуючи при цьому термін служби мембранного блоку установок баромембранного очищення води.

Тому, згідно аналізу наукових джерел, було прийнято рішення використовувати розчин оксиянтарної харчової кислоти для видалення сполук заліза з поверхні мембранних блоків. В лабораторних умовах було проведено дослідження ефективності впливу розчинів оксиянтарної (яблучної, ф-ла C4H6O5)  та метан карбонової (оцтової, ф-ла C2H4O2 ) кислот на вилучення іонів Fe3+. Було проведено ряд експериментів, спостереження і оцінка вимірювань оптичної густини стандартного та робочих розчинів на фотоколориметрі, відстоювання, фільтрування, приготування робочих розчинів з яблучною та оцтовою кислотою. Також проводився аналогічний експеримент з використанням харчової лимонної кислоти, але він не дав бажаних результатів.

Отож, результати дослідження були зведені у таблицю 2 і зроблені  висновки, що розчин двоосновної 6% кислоти C4H6O5 є більш ефективним у боротьбі з осадом сполук тривалентного заліза на мембранних блоках установок баромембранного очищення води. Цей спосіб придатний до застосування в реальних умовах, так як харчовий розчин яблучної кислоти є екологічно безпечним, фінансово доступним, а при відповідному розведенні може скидатись у загальні стоки та дає кращі результати при короткотривалому замочуванні.

Біографії авторів

Радовенчик Вячеслав Михайлович, Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського"

д. т. н., професор кафедри екології та технології рослинних полімерів

Карпенко Маргарита Вікторівна, Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського"

phD student, аспірант кафедри екології та технології рослинних полімерів

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 178

Опубліковано

2021-09-22

Як цитувати

[1]
В. М. Радовенчик і М. В. Карпенко, «ВИКОРИСТАННЯ РОЗЧИНІВ ОРГАНІЧНИХ КИСЛОТ ДЛЯ ОЧИЩЕННЯ МЕМБРАННИХ БЛОКІВ БАРОМЕМБРАННИХ УСТАНОВОК», НаукПраці ВНТУ, вип. 2, Вер 2021.

Номер

Розділ

Застосування результатів досліджень

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.