ДИНАМІКА ЗРОСТАННЯ КІЛЬКОСТІ СМІТТЄВОЗІВ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • Березюк Олег Володимирович Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2022-4-26-31

Ключові слова:

сміттєвоз, тверді побутові відходи, зростання, динаміка, регресійний аналіз, регресійна залежність

Анотація

Протягом 2014 – 2020 років чисельність автопарку сміттєвозів комунальних підприємств України збільшилась на 14 %. Визначення регресійної залежності, яка описує динаміку збільшення кількості сміттєвозів в Україні є актуальною науково-технічною задачею.

Метою дослідження є визначення регресійної залежності, яка описує динаміку збільшення кількості сміттєвозів в Україні і може бути використана під час прогнозування кількості сміттєвозів. Під час проведення дослідження використано метод регресійного аналізу результатів однофакторних експериментів та інших парних залежностей із вибором раціонального виду функції із шістнадцяти найпоширеніших варіантів за критерієм максимального значення коефіцієнта кореляції. Регресія проводилась на основі лінеаризувальних перетворень, які дозволяють звести нелінійну залежність до лінійної. Визначення коефіцієнтів рівнянь регресії здійснювалась методом найменших квадратів за допомогою розробленої комп’ютерної програми "RegAnaliz", яка захищена свідоцтвом про реєстрацію авторського права на твір.

Отримано адекватну регресійну арктангенціальну залежність, яка описує динаміку збільшення сміттєвозів в Україні і може бути використана під час прогнозування кількості сміттєвозів. Побудовано графічну залежність, що описує динаміку збільшення кількості сміттєвозів в Україні та дозволяє наочно проілюструвати цю динаміку та показати достатню збіжність теоретичних результатів з фактичними даними. Використовуючи отриману залежність спрогнозовано, що кількість сміттєвозів в Україні, за наявних темпів зростання, в 2030 році збільшиться до 3873 одиниць.

Біографія автора

Березюк Олег Володимирович, Вінницький національний технічний університет

д. т. н., доцент, професор кафедри безпеки життєдіяльності та педагогіки безпеки

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 52

Опубліковано

2022-12-29

Як цитувати

[1]
О. В. Березюк, «ДИНАМІКА ЗРОСТАННЯ КІЛЬКОСТІ СМІТТЄВОЗІВ В УКРАЇНІ», НаукПраці ВНТУ, вип. 4, Груд 2022.

Номер

Розділ

Застосування результатів досліджень

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 4 > >>