УДОСКОНАЛЕННЯ МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ ВПЛИВУ ВИКИДІВ ДРІБНОДИСПЕРСНОГО ПИЛУ НА ЗАХВОРЮВАНІСТЬ ХВОРОБАМИ СИСТЕМИ КРОВООБІГУ

Автор(и)

  • Березюк Олег Володимирович Вінницький національний технічний університет
  • Гринчак Наталія Миколаївна Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова
  • Спрут Ольга Володимирівна Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова
  • Березюк Віолетта Олегівна Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2023-1-9-15

Ключові слова:

математичне моделювання, планування експерименту, багатофакторна залежність, фактори впливу, поверхня відгуку, викиди, дрібнодисперсний пил, захворюваність, хвороби системи кровообігу

Анотація

Об’єктом дослідження у роботі є захворюваність хворобами системи кровообігу в Україні. Всесвітня організація охорони здоров'я встановила, що дрібнодисперсні частинки впливають на більшу кількість людей у всьому світі, ніж будь-які інші забруднювачі. Забруднення повітря призводить до збільшення захворюваності та смертності у світі, а також є пріоритетним чинником ризику для здоров’я населення, при цьому понад 80 % захворювань тією чи іншою мірою залежать від якості повітря. Тому удосконалення математичної моделі впливу викидів дрібнодисперсного пилу на захворюваність хворобами системи кровообігу, яка може бути використана для прогнозування показників такої захворюваності є актуальною науково-технічною задачею.

Проведено дослідження впливу викидів дрібнодисперсного пилу на захворюваність хворобами системи кровообігу плануванням експерименту другого порядку методом Бокса-Уілсона за допомогою ротатабельного центрального композиційного планування застосовуючи розроблене програмне забезпечення, що захищене свідоцтвом на твір. Метою дослідження є удосконалення за допомогою планування багатофакторного експерименту математичної моделі впливу викидів дрібнодисперсного пилу на захворюваність хворобами системи кровообігу.

Отримано удосконалену регресійну залежність впливу викидів дрібнодисперсного пилу на захворюваність хворобами системи кровообігу. Встановлено, що за критерієм Фішера гіпотезу про адекватність отриманої регресійної моделі можна вважати правильною з 95 %-ою достовірністю. Коефіцієнт кореляції склав 0,99865, що свідчить про достатню достовірність одержаних результатів. Отримана регресійна залежність може бути використана під час прогнозування показників захворюваності хворобами системи кровообігу. Побудовано поверхні відгуків цільової функції – кількості випадків хвороб системи кровообігу та їхні двомірні перерізи в площинах параметрів впливу, які дозволяють наочно відобразити отриману залежність та характер одночасного впливу декількох факторів на цільову функцію.

Біографії авторів

Березюк Олег Володимирович, Вінницький національний технічний університет

д. т. н., доцент, професор кафедри безпеки життєдіяльності та педагогіки безпеки

Гринчак Наталія Миколаївна, Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова

к. б. н., доцент, доцент кафедри медичної біології

Спрут Ольга Володимирівна, Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова

старший викладач кафедри медичної біології

Березюк Віолетта Олегівна, Вінницький національний технічний університет

студентка групи 6ПІ-22б, факультет інформаційних технологій та комп'ютерної інженерії

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 63

Опубліковано

2023-03-31

Як цитувати

[1]
О. В. Березюк, Н. М. Гринчак, О. В. Спрут, і В. О. Березюк, «УДОСКОНАЛЕННЯ МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ ВПЛИВУ ВИКИДІВ ДРІБНОДИСПЕРСНОГО ПИЛУ НА ЗАХВОРЮВАНІСТЬ ХВОРОБАМИ СИСТЕМИ КРОВООБІГУ», НаукПраці ВНТУ, вип. 1, Бер 2023.

Номер

Розділ

Застосування результатів досліджень

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 4 > >>