АНАЛІЗ КОНСТРУКЦІЙ ТА ПРИВОДІВ РОБОЧИХ ОРГАНІВ МЕХАНІЗМІВ УЩІЛЬНЕННЯ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ У СМІТТЄВОЗІ

Автор(и)

  • Березюк Олег Володимирович Вінницький національний технічний університет
  • Алeксeєв Андрій Євгенійович Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2023-4-17-25

Ключові слова:

конструкція, гідропривід, робочий орган, механізм ущільнення, ущільнююча плита, сміттєвоз, тверді побутові відходи

Анотація

В України щорічно накопичується близько 54 мільйони кубічних метрів твердих побутових відходів, з яких 93,8 % направляються на сміттєзвалища та полігони, 2 % піддаються спалюванню на сміттєспалювальних заводах, а 4,2 % потрапляє на пункти збору вторинної сировини та сміттєпереробні заводи. Тому вітчизняне комунальне господарство повинно мати в своєму розпорядженні високопродуктивні та багатофункціональні спеціальні автомобілі, зокрема сміттєвози, призначені для ефективного збору твердих побутових відходів.

Метою цього дослідження є аналіз конструкцій та приводів робочих органів механізмів для ущільнення твердих побутових відходів у сміттєвозі для визначення можливостей їхнього подальшого вдосконалення. У цій роботі здійснено аналіз конструкцій та приводів робочих органів механізмів ущільнення твердих побутових відходів у сміттєвозі методом аналізу наукових літературних джерел з метою виявлення можливих шляхів покращення їхньої ефективності. Гідравлічний привод робочих органів механізмів для ущільнення твердих побутових відходів у сміттєвозі живиться від насосної станції сміттєвоза. У роботі наведені схеми вітчизняних та закордонних механізмів ущільнення твердих побутових відходів у сміттєвозі. Виявлено, що загальною проблемою цього типу машин є використання гідроприводу на основі одного нерегульованого насоса. Це призводить до ситуації, коли для регулювання швидкості роботи робочих органів частина робочої рідини під високим тиском направляється у гідравлічний бак через запобіжний клапан, що веде до значних непродуктивних втрат потужності.

Дослідження підтверджує, що одним із способів покращення механізмів для ущільнення твердих побутових відходів у сміттєвозі є застосування чутливої до навантаження схеми. Це може сприяти мінімізації втрат потужності гідроприводу під час роботи, що в свою чергу призведе до підвищення ефективності системи керування гідроприводу робочих органів у різних робочих режимах.

Біографії авторів

Березюк Олег Володимирович, Вінницький національний технічний університет

д. т. н., доцент, професор кафедри безпеки життєдіяльності та педагогіки безпеки

Алeксeєв Андрій Євгенійович, Вінницький національний технічний університет

аспірант кафедри технології та автоматизації машинобудування

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 33

Опубліковано

2024-01-01

Як цитувати

[1]
О. В. Березюк і Алeксeєв А. Є., «АНАЛІЗ КОНСТРУКЦІЙ ТА ПРИВОДІВ РОБОЧИХ ОРГАНІВ МЕХАНІЗМІВ УЩІЛЬНЕННЯ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ У СМІТТЄВОЗІ», НаукПраці ВНТУ, вип. 4, Січ 2024.

Номер

Розділ

Машинобудування та транспорт

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 4 > >>