ОСОБЛИВОСТІ ПІДХОДІВ КРЕАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ КОМАНДАМИ В НАУКОВИХ ПРОЄКТАХ

Автор(и)

  • Голубицький Максим Андрійович Національний університет «Одеська політехніка»
  • Бедрій Дмитро Іванович Національний університет «Одеська політехніка»
  • Фаріонова Тетяна Анатоліївна Національний університет кораблебудування ім. адмірала Макарова
  • Михелєв Ігор Леонідович Національний університет кораблебудування ім. адмірала Макарова
  • Маршак Олена Іллівна Національний університет кораблебудування ім. адмірала Макарова

Ключові слова:

креативне управління проєктами, команди проєктів, людські ресурси, науковий проєкт, підходи, інформаційні технології

Анотація

У сучасних умовах досягнення успіху в будь-якій сфері діяльності значною мірою залежить від використання ефективних управлінських інструментів, таких як методологія управління проєктами. Ефективне та своєчасне виконання проєктів, у тому числі наукових, а також задоволення очікувань стейкхолдерів, багато в чому залежить від компетентності, навичок і знань менеджера проєкту та його команди. У підсумку, успішне управління командами в проєктах вимагає від менеджера не лише технічних знань і навичок, але й добре розвинених соціальних та лідерських компетенцій. Це дозволяє створити ефективну, згуртовану команду, здатну досягати високих результатів у досягненні цілей проєкту.

Метою цієї статті є визначення особливостей підходів креативного управління командами в наукових проєктах. Авторами проаналізовано сучасні праці науковців, які присвячені управлінню людськими ресурсами або командами проєктів. Тому креативні технології управління людськими ресурсами та командами в наукових проєктах відіграють важливу роль у сучасних умовах, оскільки сприяють підвищенню ефективності наукових досліджень та інноваційної діяльності. В міжнародних стандартах запропоновані різні підходи до управління людськими ресурсами або командами проєктів, які ґрунтуються на процесах управління командою, ціннісно-орієнтованому управлінні в процесі формування команди та компетентнісному підході до успішного управління проєктами. Виходячи із того, що результати наукової діяльності повинні сприяти
науково-технологічному розвитку країни та зростанню наукового потенціалу самих науковців, можна говорити про особливості управління науковими проєктами, які пов'язані із їхньою нетрадиційністю та трудомісткістю.

Отже, можна зробити висновок, що в ході реалізації наукового проєкту значну увагу необхідно приділяти саме створенню сприятливих умов для роботи науковців. Тому можна вважати актуальним подальші дослідження у напрямку розробки підходів, які будуть ґрунтуватися на розвитку креативного потенціалу науковців в процесі реалізації наукових проєктів, це дозволить забезпечити задоволення потреб стейкхолдерів цих проєктів та отриманні якісних наукових продуктів.

Біографії авторів

Голубицький Максим Андрійович, Національний університет «Одеська політехніка»

студент PhD кафедри штучного інтелекту та аналізу даних

Бедрій Дмитро Іванович, Національний університет «Одеська політехніка»

д-р техн. наук, старший дослідник, доцент, професор кафедри штучного інтелекту та аналізу даних, в. о. директора Державного підприємства «Український науково-дослідний інститут радіо і телебачення»

Фаріонова Тетяна Анатоліївна, Національний університет кораблебудування ім. адмірала Макарова

канд. техн. наук, доцент, доцент кафедри програмного забезпечення автоматизованих систем

Михелєв Ігор Леонідович, Національний університет кораблебудування ім. адмірала Макарова

канд. техн. наук, доцент, доцент кафедри інформаційних управляючих систем та технологій

Маршак Олена Іллівна, Національний університет кораблебудування ім. адмірала Макарова

старший викладач кафедри інформаційних управляючих систем та технологій

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 35

Опубліковано

2024-09-30

Як цитувати

[1]
М. А. Голубицький, Д. І. Бедрій, Т. А. Фаріонова, І. Л. Михелєв, і О. І. Маршак, «ОСОБЛИВОСТІ ПІДХОДІВ КРЕАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ КОМАНДАМИ В НАУКОВИХ ПРОЄКТАХ», НаукПраці ВНТУ, вип. 3, Вер 2024.

Номер

Розділ

Застосування результатів досліджень

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.