ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ АДАПТИВНОЇ ГІДРОСИСТЕМИ НА БАЗІ РОЗПОДІЛЬНИКА З ПРОПОРЦІЙНИМ ЕЛЕКТРОГІДРАВЛІЧНИМ КЕРУВАННЯМ

Автор(и)

  • Володимир Георгійович Пилявець Вінницький національний технічний університет
  • Артем Олегович Товкач Вінницький національний технічний університет
  • Леонід Геннадійович Козлов Вінницький національний технічний університет
  • Юрій Анатолійович Бурєнніков Вінницький національний технічний університет
  • Олександр Олександрович Кравчук Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2020-1-57-65

Ключові слова:

адаптивна гідросистема, розподільник, пропорційне електрогідравлічне керування, експериментальний стенд, стабілізація потоку, похибка стабілізації, час регулювання

Анотація

На сьогодні актуальною тенденцією розвитку гідросистем мобільних робочих машин є перехід на використання регульованих насосів і гідроапаратури з пропорційним електрогідравлічним керуванням. У таких гідросистемах, як правило, забезпечується відповідність продуктивності насосів величинам потоків, що споживаються гідродвигунами, а також пропорційності величини тиску в гідросистемі навантаженню на гідродвигуні або найбільш навантаженому із декількох гідродвигунів.

Мобільні машини, які мають гідросистеми такого типу, можуть ефективно працювати з великою номенклатурою змінних робочих органів, що забезпечують високу якість виконуваних робіт, а також суттєве завантаження машин протягом року. Окрім того, пропорційне керування в гідросистемах такого типу забезпечує високу точність під час виконання операцій, а також суттєво покращує умови роботи операторів машин.

У роботі представлено адаптивну гідросистему на базі розподільника з пропорційним електрогідравлічним керуванням. Створено експериментальний стенд для випробувань адаптивної гідросистеми. Наведено гідравлічну схему розподільника та конструкцію робочої секції. Розподільник забезпечує можливість дистанційного пропорційного електромагнітного керування потоком від контролера з можливістю стабілізації швидкості руху гідродвигуна. Адаптивна гідросистема забезпечує можливість узгодження швидкостей руху гідродвигунів. Наведено метрологічну характеристику стенда, який дозволяє контролювати значення тиску в гідросистемі, величини струмів та напруги в лініях керування, число обертів гідромотора, а також реєструвати залежності величин тиску в гідросистемі від часу за зміни навантаження. Визначено, що похибка стабілізації величини потоку через розподільник не перевищує 6,8 % у досліджувальному діапазоні зміни навантаження, а величина потоку пропорційно змінюється за сигналом, поданим від контролера. Час регулювання в гідросистемі на основі розробленого розподільника не перевищував  с в діапазоні зміни тиску  МПа та витрати насоса   м3/с.

Біографії авторів

Володимир Георгійович Пилявець, Вінницький національний технічний університет

аспірант кафедри технології та автоматизації машинобудування

Артем Олегович Товкач, Вінницький національний технічний університет

інженер кафедри технологій та автоматизації машинобудування

Леонід Геннадійович Козлов, Вінницький національний технічний університет

доктор технічних наук, доцент, кафедра технології та автоматизації машинобудування

Юрій Анатолійович Бурєнніков, Вінницький національний технічний університет

кандидат технічних наук, професор, кафедра технології та автоматизації машинобудування

Олександр Олександрович Кравчук, Вінницький національний технічний університет

студент групи 1ПМ-18мс

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 95

Опубліковано

2020-04-02

Як цитувати

[1]
В. Г. Пилявець, А. О. Товкач, Л. Г. Козлов, Ю. А. Бурєнніков, і О. О. Кравчук, «ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ АДАПТИВНОЇ ГІДРОСИСТЕМИ НА БАЗІ РОЗПОДІЛЬНИКА З ПРОПОРЦІЙНИМ ЕЛЕКТРОГІДРАВЛІЧНИМ КЕРУВАННЯМ», НаукПраці ВНТУ, вип. 1, Квіт 2020.

Номер

Розділ

Машинобудування та транспорт

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають