ДОСЛІДЖЕННЯ ДИНАМІКИ РУХУ РІЖУЧОГО ОРГАНУ АВТОМАТИЗОВАНОГО ПРИСТРОЮ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ЗАГОТОВОК ЦЕГЛИ

Автор(и)

  • Перепелиця В’ячеслав Ігорович Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2020-4-42-48

Ключові слова:

пристрій для формування цегли, швидкодія привода, математична модель, витрати робочої рідини, тиск, потужність, сила тертя, навантаження при різанні цегли

Анотація

В представленій роботі зазначено основні проблеми розвитку виробництва цегли, визначено найбільш економічно ефективний метод виготовлення цегли, наведено схему поетапного формування цегли пластичним методом та визначено етап на якому першочергово потрібно проводити модернізацію обладнання для виготовлення цегли. З’ясовані основні експлуатаційні та якісні характеристики будівельної цегли. Обґрунтована актуальність удосконалення технологічного обладнання для формування заготовок цегли. Проаналізовано конструкцію та принцип роботи деяких вітчизняних автоматів для різання глиняного бруса на заготовки цегли, а також визначено їх основні переваги та недоліки. Запропоновано варіант удосконалення ланки формування цегли виробничої лінії шляхом заміни механічної конструкції на автоматизований пристрій, побудований по принципу мехатронної системи. Складено гідравлічну схему автоматизованого пристрою для формування заготовки цегли. Розроблено математичну модель динаміки руху ріжучого органу цього пристрою, яка представлена системою диференціальних рівнянь, що містить рівняння балансу сил та потоків. Проведено імітаційне дослідження динаміки руху основного виконавчого органу автоматизованого пристрою для формування цегли в середовищі MATLAB Simulink, в результаті якого було отримано залежності прискорення, швидкість та координата руху ріжучого органу, а також тиску в насосній станції від часу. Крім того, було визначено залежність переміщення ріжучого органу від часу за зміни маси ріжучого елементу та при зміні сили технологічного навантаження. В процесі дослідження було виявлено час досягнення ріжучим органом глиняного бруса і час його повного переміщення та зафіксована величина тиску в насосній станції. Також було визначено залежності впливу найбільш вагомих факторів на динаміку руху ріжучого органу пристрою для формування заготовок сирої цегли. Такими факторами виявились: приведена маса (в цілому інерційність) рухомих частин ріжучого органу; технологічне навантаження; сила тертя, що виникає в процесі руху ріжучих органів пристрою.

Біографія автора

Перепелиця В’ячеслав Ігорович, Вінницький національний технічний університет

аспірант кафедри «Технологій та автоматизації машинобудування»

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 179

Опубліковано

2021-04-08

Як цитувати

[1]
В. І. Перепелиця, «ДОСЛІДЖЕННЯ ДИНАМІКИ РУХУ РІЖУЧОГО ОРГАНУ АВТОМАТИЗОВАНОГО ПРИСТРОЮ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ЗАГОТОВОК ЦЕГЛИ», НаукПраці ВНТУ, вип. 4, Квіт 2021.

Номер

Розділ

Машинобудування та транспорт

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.