ДИНАМІКА ЗРОСТАННЯ ОБСЯГІВ УТВОРЕННЯ МЕТАЛОБРУХТУ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • Березюк Олег Володимирович Вінницький національний технічний університет
  • Віштак Інна Вікторівна Вінницький національний технічний університет
  • Лемешев Михайло Степанович Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2021-4-1-6

Ключові слова:

динаміка, зростання обсягів утворення, тверді промислові відходи, металобрухт, регресійний аналіз

Анотація

Тверді промислові відходи, зокрема відходи металообробки, можуть бути широко застосовані у будівництві для одержання цінних матеріалів: для виробництва будівельних матеріалів із захисними властивостями від електромагнітних випромінювань та статичної електрики, для виготовлення анодних заземлювачів тощо. Тому визначення регресійної залежності, яка описує динаміку зростання обсягів утворення металобрухту в Україні є актуальною науково-технічною задачею. Метою дослідження є визначення регресійної залежності, яка описує динаміку зростання обсягів утворення металобрухту в Україні та може бути використана під час прогнозування таких обсягів. Під час проведення дослідження використано метод регресійного аналізу результатів однофакторних експериментів та інших парних залежностей із вибором раціонального виду функції із шістнадцяти найпоширеніших варіантів за критерієм максимального значення коефіцієнта кореляції. Регресія проводилась на основі лінеаризувальних перетворень, які дозволяють звести нелінійну залежність до лінійної.

Визначення коефіцієнтів рівнянь регресії здійснювалась методом найменших квадратів за допомогою розробленої комп’ютерної програми "RegAnaliz", яка захищена свідоцтвом про реєстрацію авторського права на твір. Отримано адекватну регресійну степеневу залежність, яка описує динаміку зростання обсягів утворення металобрухту в Україні та може бути використана під час прогнозування таких обсягів. Побудовано графічну залежність, що описує динаміку зростання обсягів утворення металобрухту в Україні та дозволяє наочно проілюструвати цю динаміку та показати достатню збіжність теоретичних результатів з фактичними даними. Встановлено, що в Україні протягом 2017 – 2020 рр. обсяги утворення металобрухту зростали за гіперболічною залежністю. Використовуючи отриману залежність спрогнозовано, що обсяги утворення металобрухту в Україні в 2030 році, за навних темпів зростання, збільшаться до 1132 тисяч тон.

Біографії авторів

Березюк Олег Володимирович, Вінницький національний технічний університет

д. т. н., доцент, доцент кафедри безпеки життєдіяльності та педагогіки безпеки

Віштак Інна Вікторівна, Вінницький національний технічний університет

к. т. н., доцент, доцент кафедри безпеки життєдіяльності та педагогіки безпеки

Лемешев Михайло Степанович, Вінницький національний технічний університет

к. т. н., доцент, доцент кафедри будівництва, міського господарства та архітектури

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 106

Опубліковано

2022-02-23

Як цитувати

[1]
О. В. Березюк, І. В. Віштак, і М. С. Лемешев, «ДИНАМІКА ЗРОСТАННЯ ОБСЯГІВ УТВОРЕННЯ МЕТАЛОБРУХТУ В УКРАЇНІ», НаукПраці ВНТУ, вип. 4, Лют 2022.

Номер

Розділ

Застосування результатів досліджень

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

<< < 1 2 3 4 > >>