ВПЛИВ ДОХОДІВ НАСЕЛЕННЯ НА ОБСЯГИ УТВОРЕННЯ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • Березюк Олег Володимирович Вінницький національний технічний університет
  • Лемешев Михайло Степанович Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2022-3-35-40

Ключові слова:

вплив, дохід населення, обсяги утворення, тверді побутові відходи, регресійний аналіз

Анотація

Щорічний обсяг утворення твердих побутових відходів на території України, згідно статистичних даних, перевищує 54 млн. м3, що створює серйозну загрозу екологічній безпеці. Тому визначення регресійної залежності, яка описує вплив доходів населення на обсяги утворення твердих побутових відходів в Україні є актуальною науково-технічною задачею. Метою дослідження є визначення регресійної залежності, яка описує вплив доходів населення на обсяги утворення твердих побутових відходів в Україні та може бути використана під час прогнозування таких обсягів.

Під час проведення дослідження використано метод регресійного аналізу результатів однофакторних експериментів та інших парних залежностей із вибором раціонального виду функції із шістнадцяти найпоширеніших варіантів за критерієм максимального значення коефіцієнта кореляції. Регресія проводилась на основі лінеаризувальних перетворень, які дозволяють звести нелінійну залежність до лінійної. Визначення коефіцієнтів рівнянь регресії здійснювалась методом найменших квадратів за допомогою розробленої комп’ютерної програми "RegAnaliz", яка захищена свідоцтвом про реєстрацію авторського права на твір.

Отримано адекватну регресійну степеневу залежність, яка описує вплив доходів населення на обсяги утворення твердих побутових відходів в Україні та може бути використана під час прогнозування таких обсягів. Побудовано графічну залежність, що описує вплив доходів населення на обсяги утворення твердих побутових відходів в Україні та дозволяє наочно проілюструвати цю залежність та показати достатню збіжність теоретичних результатів з фактичними даними. Встановлено, що обсяги утворення твердих побутових відходів в Україні зростають зі збільшенням доходів населення за гіперболічною залежністю.

Біографії авторів

Березюк Олег Володимирович, Вінницький національний технічний університет

д. т. н., доцент, професор кафедри безпеки життєдіяльності та педагогіки безпеки

Лемешев Михайло Степанович, Вінницький національний технічний університет

к. т. н., доцент, доцент кафедри будівництва, міського господарства та архітектури

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 78

Опубліковано

2022-11-08

Як цитувати

[1]
О. В. Березюк і М. С. Лемешев, «ВПЛИВ ДОХОДІВ НАСЕЛЕННЯ НА ОБСЯГИ УТВОРЕННЯ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ В УКРАЇНІ», НаукПраці ВНТУ, вип. 3, Лис 2022.

Номер

Розділ

Застосування результатів досліджень

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 4 > >>