РЕГРЕСІЙНИЙ АНАЛІЗ КОНЦЕНТРАЦІЇ СВИНЦЮ В ҐРУНТАХ НА ВІДСТАНІ ВІД ПОЛІГОНІВ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ

Автор(и)

  • Березюк Олег Володимирович Вінницький національний технічний університет
  • Лемешев Михайло Степанович Вінницький національний технічний університет
  • Дудар Ігор Никифорович Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2022-4-32-37

Ключові слова:

сміттєзвалище, полігон, тверді побутові відходи, хімічне забруднення, концентрація, свинець, ґрунт, регресійний аналіз

Анотація

В Україні останнім часом значно зросла загальна площа полігонів твердих побутових відходів та сміттєзвалищ, в тому числі й перевантажених, які порушують норми екологічної безпеки та є об’єктами інтенсивного екологічного навантаження, що загрожує забрудненням навколишнього середовища хімічними речовинами, спричиняючи хімічному забрудненню ґрунтів, зокрема свинцем. Визначення регресійної залежності концентрації свинцю в ґрунтах від вiдстані до полігонів твердих побутових відходів є актуальною науково-технічною задачею.

Метою дослідження є визначення регресійної залежності свинцю в ґрунтах від вiдстані до полігонів твердих побутових відходів. Під час проведення дослідження використано метод регресійного аналізу результатів однофакторних експериментів та інших парних залежностей із вибором раціонального виду функції із шістнадцяти найпоширеніших варіантів за критерієм максимального значення коефіцієнта кореляції. Регресія проводилась на основі лінеаризувальних перетворень, які дозволяють звести нелінійну залежність до лінійної. Визначення коефіцієнтів рівнянь регресії здійснювалась методом найменших квадратів за допомогою розробленої комп’ютерної програми "RegAnaliz", яка захищена свідоцтвом про реєстрацію авторського права на твір.

Отримано адекватну регресійну степеневу залежність концентрації свинцю в ґрунтах від вiдстані до полігонів твердих побутових відходів, яку можна застосувати для визначення рівня хімічного забруднення ґрунтів свинцем. Побудовано графічну інтерпретацію залежності концентрації свинцю в ґрунтах від вiдстані до полігону твердих побутових відходів, яка дозволяє наочно проілюструвати цю залежність та показати збіжність теоретичних результатів з фактичними на рівні 0,93493. Визначено, що відстань від полігона твердих побутових відходів, на якій забруднення ґрунту свинцем не перевищує фоновий рівень (межа зони слабкого забруднення), складає 526 м.

Біографії авторів

Березюк Олег Володимирович, Вінницький національний технічний університет

д. т. н., доцент, професор кафедри безпеки життєдіяльності та педагогіки безпеки

Лемешев Михайло Степанович, Вінницький національний технічний університет

к. т. н., доцент, доцент кафедри будівництва, міського господарства та архітектури

Дудар Ігор Никифорович, Вінницький національний технічний університет

д. т. н., професор, професор кафедри будівництва, міського господарства та архітектури

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 92

Опубліковано

2022-12-29

Як цитувати

[1]
О. В. Березюк, М. С. Лемешев, і І. Н. Дудар, «РЕГРЕСІЙНИЙ АНАЛІЗ КОНЦЕНТРАЦІЇ СВИНЦЮ В ҐРУНТАХ НА ВІДСТАНІ ВІД ПОЛІГОНІВ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ», НаукПраці ВНТУ, вип. 4, Груд 2022.

Номер

Розділ

Застосування результатів досліджень

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

<< < 1 2 3 4 > >>