ОГЛЯД КОНСТРУКЦІЙ І РОБОЧИХ ОРГАНІВ ПІДМІТАЛЬНО-ПРИБИРАЛЬНИХ МАШИН ТА НАВІСНОГО ПІДМІТАЛЬНОГО ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ СМІТТЄВОЗІВ

Автор(и)

  • Березюк Олег Володимирович Вінницький національний технічний університет
  • Гарбуз Євгеній Сергійович Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2023-3-30-39

Ключові слова:

конструкція, робочий орган, підмітально-прибиральна машина, навісне підмітальне обладнання, сміттєвоз

Анотація

В статті методом аналізу наукових літературних джерел проведено огляд конструкцій і робочих органів підмітально-прибиральних машин з метою виявлення шляхів їхнього удосконалення. Зокрема навісного підмітального обладнання для сміттєвозів, яке розширює його функціональні можливості. Особливо це актуально для невеликих міст та селищ міського типу, де утримання кількох комунальних машин, які виконують різні функції, лягає важким тягарем на місцеві бюджети. Метою цієї статті є огляд конструкцій і робочих органів підмітально-прибиральних машин та навісного підмітального обладнання для сміттєвозів з метою виявлення шляхів їхнього удосконалення.

Привод робочих органів навісного підмітального обладнання – гідравлічний з джерелом живлення від насосної станції сміттєвоза. При цьому як бункер-сміттєзбиральник використовується кузов сміттєвоза. Наведено характеристики машин для підмітально-прибиральних робіт. Показано схеми вітчизняних та закордонних підмітально-прибиральних машин та їхнього робочого устаткування. Зазначено, що загальним недоліком цього класу машин є те, що вони оснащені гідроприводом на базі одного нерегульованого насоса. Це призводить до того, що за необхідності регулювання швидкості руху робочих органів, частина витрати робочої рідини насоса під високим тиском через запобіжний клапан буде поступати в гідробак, обумовлюючи значні непродуктивні втрати потужності. Встановлено, що одним із шляхів удосконалення навісного підмітального обладнання для сміттєвозів є застосування схеми, чутливої до навантаження, яка дозволить провести мінімізацією втрат потужності під час роботи гідроприводу, що забезпечує підвищення показників коефіцієнта корисної дії системи керування гідроприводу робочих органів у різних режимах роботи.

Біографії авторів

Березюк Олег Володимирович, Вінницький національний технічний університет

д. т. н., доцент, професор кафедри безпеки життєдіяльності та педагогіки безпеки

Гарбуз Євгеній Сергійович, Вінницький національний технічний університет

аспірант кафедри безпеки життєдіяльності та педагогіки безпеки

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 83

Опубліковано

2023-10-10

Як цитувати

[1]
О. В. Березюк і Є. С. Гарбуз, «ОГЛЯД КОНСТРУКЦІЙ І РОБОЧИХ ОРГАНІВ ПІДМІТАЛЬНО-ПРИБИРАЛЬНИХ МАШИН ТА НАВІСНОГО ПІДМІТАЛЬНОГО ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ СМІТТЄВОЗІВ», НаукПраці ВНТУ, вип. 3, Жов 2023.

Номер

Розділ

Машинобудування та транспорт

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 4 > >>