АНАЛІЗ ІНСТРУМЕНТІВ УПРАВЛІННЯ БАГАТОПРОЄКТНИМИ СЕРЕДОВИЩАМИ: ОПТИМІЗАЦІЯ РОЗРОБКИ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Автор(и)

  • Прус Олег Вікторович Вінницький національний технічний університет
  • Майданюк Володимир Павлович Вінницький національний технічний університет
  • Арсенюк Iгор Ростиславович Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2024-1-29-36

Ключові слова:

багатопроєктне середовище, управління монорепозиторіями, Lerna, Yarn Workspaces, Bazel, Rush, Pants, Bit, Nx, багатокритеріальний аналіз, оптимізація розробки програмного забезпечення, гнучкість розробки програмного забезпечення, масштабування проєктів

Анотація

У статті розглянуто підхід щодо підвищення ефективності управління багатопроєктними середовищами у сфері розробки програмного забезпечення. Основна увага приділяється детальному аналізу та порівнянню сучасних інструментів управління монорепозиторіями, зокрема, Lerna, Yarn Workspaces, Bazel, Rush, Pants, Bit та Nx. Для оцінювання їхньої функціональності, продуктивності, масштабованості, сумісності з різними технологічними стеками, а також вивчення їх впливу на загальну ефективність розробки додатків використано багатокритеріальний аналіз. У контексті підвищення ефективності управління багатопроєктними середовищами у сфері розробки програмного забезпечення, де ресурси містять, зокрема, час та зусилля програмістів, технічну інфраструктуру та фінансові засоби, у той час коли кілька проєктів конкурують за ці обмежені ресурси, виникає нагальна потреба у прийнятті складних рішень щодо пріоритизації та розподілу. Тому було висунуто концепцію застосування комплексного багатокритеріального аналізу для оцінювання інструментів управління монорепозиторіями. Такий підхід дозволяє кількісно оцінити та порівняти різні інструменти на основі заздалегідь визначених критеріїв з використанням формули корисності. При цьому проведено роботу щодо збирання та оцінювання даних критеріїв у контексті розробки програмних засобів у багатопроєктних середовищах. Це дозволило не лише кількісно оцінити різні інструменти на основі заздалегідь визначених критеріїв та їх ваг, а й дослідити переваги та обмеження кожного з них. Це дослідження дозволяє виявити найбільш ефективний варіант для підвищення продуктивності та оптимізації процесів управління проєктами, забезпечуючи розробників програмного забезпечення необхідною інформацією. Однак важливо враховувати і той факт, що вибір конкретного інструменту повинен бути обумовлений конкретними потребами та контекстом кожного окремого проєкту. Тому результати цього дослідження слід розглядати як підказку, а не як абсолютно однозначне рішення.

Біографії авторів

Прус Олег Вікторович, Вінницький національний технічний університет

аспірант кафедри програмного забезпечення

Майданюк Володимир Павлович , Вінницький національний технічний університет

канд. тех. наук, доцент кафедри програмного забезпечення

Арсенюк Iгор Ростиславович, Вінницький національний технічний університет

канд. тех. наук, доцент кафедри комп’ютерних наук

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 12

Опубліковано

2024-03-28

Як цитувати

[1]
О. В. Прус, В. П. . Майданюк, і Арсенюк I. Р., «АНАЛІЗ ІНСТРУМЕНТІВ УПРАВЛІННЯ БАГАТОПРОЄКТНИМИ СЕРЕДОВИЩАМИ: ОПТИМІЗАЦІЯ РОЗРОБКИ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ», НаукПраці ВНТУ, вип. 1, Бер 2024.

Номер

Розділ

Інформаційні технології та комп'ютерна техніка

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.