КОМП’ЮТЕРНА СИМУЛЯЦІЯ ТЕРМОДИНАМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ З НАВЧАЛЬНИМИ ЦІЛЯМИ

Автор(и)

  • Бондарєв Володимир Михайлович Харківський національний університет радіоелектроніки
  • Черепанова Юлія Юріївна Харківський національний університет радіоелектроніки

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2024-2-6-16

Ключові слова:

ідеальний газ, імітаційна модель, комп’ютерна симуляція, навчальний процес

Анотація

В роботі пропонується імітаційна модель ідеального газу, побудована на основі законів механіки, застосованих до великої кількості простих об’єктів. Об’єктами є абсолютно пружні кулі, які мають певну масу і розмір. Кулі стикаються одна з одною і зі стінками посудин абсолютно пружно, тобто без втрат енергії на пластичну деформацію. Розрахунок зіткнень виходить із законів збереження енергії та імпульсу, що є необхідною умовою фізичності моделі.

Кулі рухаються у дискретному часі, тобто їх координати і імпульси змінюються стрибками, що фактично є численним розв’язком диференційних рівнянь руху. Співвідношення між дискретним часом і реальним визначається частотою роботи програмного рушія і лежить в межах від 10 до 100 тактів за секунду. Частота роботи рушія залежить як від потужності процесора, так і від складності моделі, яка досліджується. Модель газу двовимірна, це зводить кількість необхідних обчислень до прийнятної і дає змогу використовувати модель для створення інтерактивного навчального ПО.

На базі моделі розроблена комп’ютерна програма, яка дозволяє імітувати лабораторні установки та проводити досліди з їх допомогою. Установки складаються з посудин, посудин із поршнями, нагрівальних та вимірювальних пристроїв. Досліди можуть охоплювати широкий спектр явищ, таких як дифузія, броунівський рух, різні види теплоємності газу, розподіл швидкостей частинок, перетворення теплової енергії в механічну, різноманітні термодинамічні цикли тощо.

Хоча комп’ютерна імітація не є повноцінною заміною фізичних експериментів, вона гнучка і здатна відтворити набагато більше експериментів, ніж будь-яка лабораторія пересічної школи або вишу. Комп’ютерна модель сприяє розвитку дослідницьких навиків студентів і робить навчання більш цікавим і результативним.

Біографії авторів

Бондарєв Володимир Михайлович, Харківський національний університет радіоелектроніки

канд. техн. наук, доцент, професор кафедри програмного забезпечення

Черепанова Юлія Юріївна, Харківський національний університет радіоелектроніки

старший викладач кафедри програмного забезпечення

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 38

Опубліковано

2024-07-01

Як цитувати

[1]
В. М. Бондарєв і Ю. Ю. Черепанова, «КОМП’ЮТЕРНА СИМУЛЯЦІЯ ТЕРМОДИНАМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ З НАВЧАЛЬНИМИ ЦІЛЯМИ», НаукПраці ВНТУ, вип. 2, Лип 2024.

Номер

Розділ

Інформаційні технології та комп'ютерна техніка

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.