ОБҐРУНТУВАННЯ МОЖЛИВОСТІ СКИДАННЯ В КАНАЛІЗАЦІЙНУ МЕРЕЖУ РІДИНИ, ОТРИМАНОЇ ЗНЕВОДНЕННЯМ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ ПІД ЧАС ЇХНЬОГО ЗАВАНТАЖЕННЯ В СМІТТЄВОЗ

Автор(и)

  • Олег Володимирович Березюк Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2020-2-32-38

Ключові слова:

сміттєвоз, сміттєзвалище, зневоднення, тверді побутові відходи, фільтрат, каналізаційна мережа, регресійний аналіз

Анотація

В останні роки в Україні суттєво збільшилась сумарна площа полігонів твердих побутових відходів і сміттєзвалищ, що загрожує забрудненням навколишнього середовища шкідливими речовинами, зокрема високотоксичним фільтратом. Метою дослідження є обґрунтування за допомогою регресійного аналізу можливості скидання в каналізаційну мережу рідини, отриманої зневодненням твердих побутових відходів під час їхнього завантаження в сміттєвоз, що є актуальним науково-технічним завданням. Отримано адекватну регресійну експоненціальну залежність процентного співвідношення видаленої рідини з твердих побутових відходів до фактичної продуктивності очисних споруд каналізації від чисельності населення міста. Побудовано графічну залежність процентного співвідношення видаленої рідини з твердих побутових відходів до фактичної продуктивності очисних споруд каналізації від чисельності населення міста, що дозволяє наочно проілюструвати цю залежність і показати достатню збіжність теоретичних результатів із фактичними. Установлено, що в містах із чисельністю населення не меншою за 200 тис. осіб є можливість скидання в каналізаційну мережу рідини, отриманої зневодненням твердих побутових відходів під час їхнього завантаження в сміттєвоз, оскільки процентне співвідношення видаленої рідини з твердих побутових відходів до фактичної продуктивності очисних споруд каналізації не перевищує науково обґрунтоване значення 0,2%. Для міст із чисельністю населення меншою за 200 тис. осіб запропоновано залежність для визначення процентного обсягу можливого безпечного зневоднення твердих побутових відходів із скиданням рідини в каналізаційну мережу, що є одним із складників для розв’язання проблеми створення науково-технічних основ проєктування високоефективних робочих органів машин для збирання та первинної переробки твердих побутових відходів.

Біографія автора

Олег Володимирович Березюк, Вінницький національний технічний університет

к. т. н., доцент, доцент кафедри безпеки життєдіяльності та педагогіки безпеки

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 104

Опубліковано

2020-06-30

Як цитувати

[1]
О. В. Березюк, «ОБҐРУНТУВАННЯ МОЖЛИВОСТІ СКИДАННЯ В КАНАЛІЗАЦІЙНУ МЕРЕЖУ РІДИНИ, ОТРИМАНОЇ ЗНЕВОДНЕННЯМ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ ПІД ЧАС ЇХНЬОГО ЗАВАНТАЖЕННЯ В СМІТТЄВОЗ», НаукПраці ВНТУ, вип. 2, Чер 2020.

Номер

Розділ

Машинобудування та транспорт

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 4 > >>