АНАЛІЗ ПОМИЛОК ІДЕНТИФІКАЦІЇ Й ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ТОЧНОСТІ СИСТЕМ БІОМЕТРИЧНОЇ ІДЕНТИФІКАЦІЇ

Автор(и)

  • Геннадій Михайлович Новіцький Вінницький національний технічний університет
  • Сергій Макарович Злепко Вінницький національний технічний університет
  • Леонід Григорович Коваль Вінницький національний технічний університет
  • Іван Олександрович Криворучко Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2020-2-1-10

Ключові слова:

біометрична ідентифікація, профілі біометричні, розпізнавання, рисунок вен, біометрична система, сканер, точність ідентифікації, біометрія

Анотація

Ідентифікація та аутентифікація забезпечують якісне зберігання персональних даних, що забезпечує надійний доступ до об’єктів чи таємної інформації, наукових розробок тощо. Особливо важливим стає поєднання паролів із біометричними характеристиками людини, завдяки чому надійність системи доступу зростає в тисячі разів.

У статті розглянуто основні властивості й принципи біометричних ідентифікаційних систем, проаналізовано й класифіковано помилки основних методів біометричної ідентифікації: статичних методів (за відбитками пальців, за райдужною оболонкою ока, за геометрією обличчя або кисті руки, за венозним рисунком руки, за сітківкою ока) та динамічних (ідентифікація за голосом, за набором на клавіатурі, за підписом).

Обґрунтовано принцип отримання рисунку вен долоні. який полягає у поглинанні ІЧ випромінювання гемоглобіном крові, за якою необхідний венозний рисунок долоні визначається ступенем відбиття випромінювання та рівнем візуалізації судинного русла. Здійснено порівняльний аналіз кількох методів ідентифікації людини за рисунком вен долоні й обрано метод із найкращими характеристиками. Проведено аналіз контрольних точок венозного рисунка (мінуцій). Для оптимального зняття даних упроваджено нову методику сканування руки із використанням фіксаторів, що дозволяє до скоротити мінімуму зсув рисунка вен досліджуваної особи й полегшує його порівняння із шаблонним. Обґрунтовано вибір промислового зразка зчитувача вен – сканера, який найбільш швидко та якісно адаптується до загальної структури системи ідентифікації. Для скелетизації бінарного зображення обрано метод шаблонів, який дозволяє швидше обробити дані й отримати матрицю даних – координати мінуцій та їхній тип. Удосконалюючи функціональну модель процесу ідентифікації особистості за венозним рисунком долоні руки до структури процесу ідентифікації введено ідентифікаційний протокол, виконання якого зумовлює адекватне прийняття рішення “ідентифіковано / не ідентифіковано”.

Біографії авторів

Геннадій Михайлович Новіцький, Вінницький національний технічний університет

аспірант кафедри біомедичної інженерії

Сергій Макарович Злепко, Вінницький національний технічний університет

д. т. н., професор, завідувач кафедри біомедичної інженерії

Леонід Григорович Коваль, Вінницький національний технічний університет

к. т. н., доцент кафедри біомедичної інженерії

Іван Олександрович Криворучко, Вінницький національний технічний університет

аспірант кафедри біомедичної інженерії

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 210

Опубліковано

2020-04-02

Як цитувати

[1]
Г. М. Новіцький, С. М. Злепко, Л. Г. Коваль, і І. О. Криворучко, «АНАЛІЗ ПОМИЛОК ІДЕНТИФІКАЦІЇ Й ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ТОЧНОСТІ СИСТЕМ БІОМЕТРИЧНОЇ ІДЕНТИФІКАЦІЇ», НаукПраці ВНТУ, вип. 2, Квіт 2020.

Номер

Розділ

Автоматика та інформаційно-вимірювальна техніка

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають