ВПЛИВ ПОПЕРЕДНЬОЇ КОРОЗІЇ НА ІНТЕНСИВНІСТЬ АБРАЗИВНОГО ЗНОШУВАННЯ РОБОЧИХ ОРГАНІВ ҐРУНТООБРОБНИХ МАШИН

Автор(и)

  • Борак Костянтин Вікторович Житомирський агротехнічний коледж
  • Куликівський Володимир Леонідович Поліський національний університет
  • Руднік Дмитро Іванович Поліський національний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2023-2-34-43

Ключові слова:

корозія, абразивне зношування, зберігання, сталь, ґрунтообробна машина, мікротвердість, робочий орган

Анотація

В результаті аналізу стану проблеми впливу попередньої корозії на інтенсивність абразивного зношування робочих органів ґрунтообробних машин встановлено фактори, які впливають на інтенсивність абразивного зношування робочих органів ґрунтообробних машин та встановлено, що на сьогодні дослідження впливу попередньої корозії на інтенсивність абразивного зношування проводилися тільки в лабораторних умовах, саме тому необхідно провести експлуатаційні дослідження у виробничих умовах.

В статті встановлено, що під час міжсезонного зберігання ґрунтообробної техніки вона піддається впливу атмосферної корозії. Найінтенсивніше процеси корозії протікають в зоні фрикційного контакту де наявні сліди абразивного зношування. Це явище можна пояснити особливістю абразивного зношування, оскільки в результаті такого виду зношування на поверхні тертя утворюються вторинні структури, мікродефекти та дефекти кристалічної гратки.

Атмосферна корозія поверхонь тертя робочих органів ґрунтообробних машин призводить до зміни триботехнічних характеристик, а саме: зменшення мікротвердості на 3,54…9,6 %, та зростання інтенсивності зношування на 9,4 %. Для визначення ефективності застосування вітчизняних і зарубіжних консерваційних матеріалів для захисту від атмосферної корозії поверхонь тертя, під час міжсезонного зберігання, були проведенні відповідні дослідження. В результаті досліджень встановлено, що для консервації робочих органів ґрунтообробної техніки слід використовувати вітчизняні консерваційні матеріали типу БЕСТ KM-1 та ПВК, оскільки іноземні аналоги показують ідентичні результати, а коштують в 2…2,5 рази дорожче. Рекомендовані раціональні способи і методи зберігання та консервації робочих органів ґрунтообробних машин для мінімізації дії атмосферної корозії на поверхні тертя робочих органів ґрунтообробних машин.

Біографії авторів

Борак Костянтин Вікторович , Житомирський агротехнічний коледж

д. т. н., доцент, заступник директора з навчальної роботи

Куликівський Володимир Леонідович, Поліський національний університет

к. т. н., доцент, доцент кафедри агроінженерії та технічного сервісу

Руднік Дмитро Іванович, Поліський національний університет

магістрант

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 39

Опубліковано

2023-06-26

Як цитувати

[1]
К. В. . Борак, В. Л. Куликівський, і Д. І. Руднік, «ВПЛИВ ПОПЕРЕДНЬОЇ КОРОЗІЇ НА ІНТЕНСИВНІСТЬ АБРАЗИВНОГО ЗНОШУВАННЯ РОБОЧИХ ОРГАНІВ ҐРУНТООБРОБНИХ МАШИН », НаукПраці ВНТУ, вип. 2, Чер 2023.

Номер

Розділ

Машинобудування та транспорт

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.