ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РІВНОСТІЙКОСТІ ЗНОШУВАННЯ РОБОЧИХ ОРГАНІВ ҐРУНТООБРОБНИХ МАШИН

Автор(и)

  • Борак Костянтин Вікторович Житомирський агротехнічний фаховий коледж

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2022-1-19-30

Ключові слова:

рівностійкість, абразивне зношування, ґрунт, стрілчасті лапи, зміцнення, робочі органи

Анотація

В статті розроблено заходи для забезпечення рівностійкості зношування та досягнення ефекту самоорганізація різальних елементів зміцнених стрілчастих лап, що призводить до зменшення тягового опору і зменшення витрати палива мобільним енергетичним засобом.

Ґрунтове середовище, в якому експлуатуються стрілчасті лапи, суттєво впливає на закономірності зношування та формоутворення. Зношування робочих органів відбувається нерівномірно, що призводить до передчасного їх вибракування. Вирішення проблеми забезпечення більшої стійкості до абразивного зношування досягається за рахунок використання зміцнюючих технологій. Всі наявні способи зміцнення запропоновані для конкретних умов експлуатації і не враховують можливу зміну умов та режимів експлуатації.

Для досягнення рівностійкості зношування необхідно, щоб зносостійкість поверхонь робочих органів була пропорційна інтенсивності абразивного зношування, у всіх локальних зонах. Рівномірне зношування всіх поверхонь тертя повинно забезпечити якомога довше збереження початкової форми і забезпечити ефект самозагострювання робочих органів ґрунтообробних машин.

Визначення характеру та особливостей процесу зношування серійних стрілчастих лап проводили на трьох типах ґрунтів використовуючи культиватор «John Deere 2210»). Для дослідження використовували серійні стрілчасті лапи виготовлені зі сталі 28MnB5 і сталі 65Г. В результаті проведених досліджень встановлювалася епюра зношування на основі якої визначалися заходи для забезпечення рівностійкості зношування та досягнення ефекту самозагострювання. Зміцнення стрілчастих лап проводили електродами T-620, Т-590 і M-Fe 6 за розробленими схемами.

В результаті застосування запропонованих заходів спостерігається підвищення рівностійкості зношування на супіщаних ґрунтах в межах 6…9%, на суглинкових ґрунтах – 42…49%,  на легкій глині – 25…36%. Самоорганізація різальних елементів зміцнених стрілчастих лап призводить до зменшення тягового опору і зменшення витрати палива мобільним енергетичним засобом в середньому на 11%. Застосування зміцнювальних технологій дозволяє підвищити рівностійкість зношування стрілчастих лап культиваторів на 9…49%.

Біографія автора

Борак Костянтин Вікторович, Житомирський агротехнічний фаховий коледж

д. т. н., доцент, заступник директора Житомирського агротехнічного коледжу з навчальної роботи

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 140

Опубліковано

2022-03-31

Як цитувати

[1]
К. В. Борак, «ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РІВНОСТІЙКОСТІ ЗНОШУВАННЯ РОБОЧИХ ОРГАНІВ ҐРУНТООБРОБНИХ МАШИН», НаукПраці ВНТУ, вип. 1, Бер 2022.

Номер

Розділ

Машинобудування та транспорт

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.