УПЛИВ КОЕФІЦІЄНТА ФОРМИ АБРАЗИВНИХ ЧАСТИНОК ҐРУНТУ НА ІНТЕНСИВНІСТЬ ЗНОШУВАННЯ РОБОЧИХ ОРГАНІВ ҐРУНТООБРОБНИХ МАШИН

Автор(и)

  • Костянтин Вікторович Борак Житомирський агротехнічний коледж

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2020-1-46-56

Ключові слова:

абразивна частинка, розмір, коефіцієнт форми, зношування, ґрунт, поверхня

Анотація

Абразивне зношування один з найпоширеніших видів зношування, на його долю припадає до 50% всіх відмов деталей машин. Дослідження закономірностей процесу абразивного зношування та пошук методів для запобігання його негативних наслідків є безумовно актуальною проблемою. В сільському господарстві найбільшому абразивному зношуванню піддаються робочі органи, які безпосередньо взаємодіють з середовищем ґрунту. Під час експлуатації робочих органів ґрунтообробних і посівних машин зношування поверхні відбувається в результаті взаємодії з мінералами, твердість яких вища за твердість металу. Великий уплив на механізм та інтенсивність абразивного зношування робочих органів ґрунтообробних та посівних машин має форма абразивних частинок.

Метою цієї роботи є визначення коефіцієнта форми та зношувальної здатності абразивних частинок ґрунтів України, а також зміни коефіцієнта форми абразивних частинок у результаті взаємодії з робочими органами ґрунтообробних і посівних машин.

Дослідження форми абразивних частинок проводили на ґрунтах, які найбільш поширені на території України.

У результаті проведених досліджень встановлено, що коефіцієнт форми абразивних частинок ґрунтів України коливається в межах 78,9...487,65. Коефіцієнт форми абразивних частинок для крупних фракцій абразиву значно менший, ніж для дрібних фракцій. Значення коефіцієнта форми абразивних частинок в орному шарі менше на 11,43...47,71%  порівняно з абразивними частинками в необроблювальному шарі. Спостерігається також закономірність значного зменшення коефіцієнта форми абразивних частинок крупних фракцій порівняно з дрібним абразивом у результаті взаємодії з робочими органами ґрунтообробних і посівних машин. Зношувальна здатність абразивних частинок зростає із збільшенням коефіцієнта форми. Прямої залежності між зменшенням зношувальної здатності ґрунтів і зменшенням коефіцієнта форми абразивних частинок не спостерігаємо через складність будови й самоорганізації ґрунтового середовища.

Біографія автора

Костянтин Вікторович Борак, Житомирський агротехнічний коледж

к. т. н., заступник директора Житомирського агротехнічного коледжу з навчальної роботи

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 167

Опубліковано

2020-04-02

Як цитувати

[1]
К. В. Борак, «УПЛИВ КОЕФІЦІЄНТА ФОРМИ АБРАЗИВНИХ ЧАСТИНОК ҐРУНТУ НА ІНТЕНСИВНІСТЬ ЗНОШУВАННЯ РОБОЧИХ ОРГАНІВ ҐРУНТООБРОБНИХ МАШИН», НаукПраці ВНТУ, вип. 1, Квіт 2020.

Номер

Розділ

Машинобудування та транспорт

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.