ДИНАМІКА ОБСЯГІВ ПЕРЕВЕЗЕННЯ НАФТИ ТА НАФТОПРОДУКТІВ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • Булигін Олексій Олександрович Приазовський державний технічний університет
  • Фалендиш Анатолій Петрович Приазовський державний технічний університет
  • Березюк Олег Володимирович Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2023-4-63-69

Ключові слова:

рідкі вантажі, наливні вантажі, нафта, нафтопродукти, транспортування, обсяги перевезення, транспортний засіб, динаміка, регресійний аналіз, регресійна залежність

Анотація

Протягом 2003 – 2021 років річні обсяги перевезення нафти та нафтопродуктів в Україні зазнавали суттєвих змін. Визначення регресійних залежностей, які описують динаміку обсягів перевезення нафти та нафтопродуктів в Україні є актуальною науково-технічною задачею. Метою дослідження є визначення регресійних залежностей, які описують динаміку обсягів перевезення нафти та нафтопродуктів в Україні і можуть бути використані під час прогнозування необхідної кількості транспортних засобів. Під час проведення дослідження використано метод регресійного аналізу результатів однофакторних експериментів та інших парних залежностей із вибором раціонального виду функції із найпоширеніших варіантів за критерієм максимального значення коефіцієнта кореляції. Регресії проводились на основі лінеаризувальних перетворень, які дозволяють звести нелінійну залежність до лінійної. Визначення коефіцієнтів рівнянь регресій здійснювалась методом найменших квадратів за допомогою розробленої комп’ютерної програми "RegAnaliz", яка захищена свідоцтвом про реєстрацію авторського права на твір. Отримано адекватні регресійні квадратичні залежності, які описують динаміку обсягів перевезення нафти та нафтопродуктів в Україні залізничним та автомобільним транспортом і можуть бути використані під час прогнозування необхідної кількості транспортних засобів. Побудовано графічні залежності, що описують динаміку обсягів перевезення нафти та нафтопродуктів в Україні та дозволяють наочно проілюструвати цю динаміку та показати достатню збіжність теоретичних результатів з фактичними даними. Використовуючи отримані залежності спрогнозовано, що обсяги перевезення нафти та нафтопродуктів в Україні за наявних темпів динаміки в 2025 році можуть складати 18 млн. т для залізничного транспорту та 0,531 млн. т для автомобільного транспорту.

Біографії авторів

Булигін Олексій Олександрович, Приазовський державний технічний університет

студент 6-го курсу

Фалендиш Анатолій Петрович, Приазовський державний технічний університет

д. т. н., професор, професор кафедри експлуатації та ремонту рухомого складу

Березюк Олег Володимирович, Вінницький національний технічний університет

д. т. н., доцент, професор кафедри безпеки життєдіяльності та педагогіки безпеки

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 54

Опубліковано

2023-12-30

Як цитувати

[1]
О. О. Булигін, А. П. Фалендиш, і О. В. Березюк, «ДИНАМІКА ОБСЯГІВ ПЕРЕВЕЗЕННЯ НАФТИ ТА НАФТОПРОДУКТІВ В УКРАЇНІ», НаукПраці ВНТУ, вип. 4, Груд 2023.

Номер

Розділ

Машинобудування та транспорт

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 4 > >>