УРАХУВАННЯ НЕЧІТКИХ ФАКТОРІВ ПРИ ОПТИМІЗАЦІЯ МАРШРУТУ ЗБОРУ ВІДХОДІВ У ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ ГРОМАДІ

Автор(и)

  • Хазівалієва Ірина Ігорівна Вінницький національний технічний університет
  • Месюра Володимир Іванович Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2022-3-21-28

Ключові слова:

сміття, відходи, контейнер, нечітка логіка, лінгвістична змінна, маршрут, нечітке виведення Мамдані

Анотація

У статті розглядається процес створення модуля інформаційної технології оптимізації процесу збору відходів у територіальних громадах. Він відповідає за визначення доцільності включення сміттєвого контейнеру до маршруту вантажівки, в залежності від ступеня завантаженості контейнеру,  та впливу зовнішніх факторів на його доступність, що визначається інтенсивністю руху на шляху до контейнеру та станом дороги, пов‘язаним з погодними умовами.

Мета дослідження полягає в автоматичному визначенні тих сміттєвих контейнерів, які не потребують термінового забору відходів, що є важливою складовою задачі оптимізації  формування оптимальних маршрутів сміттєвозів.

Наукова задача включає: визначення факторів впливу на актуальність забору відходів; обґрунтуванні доцільності використання для цього нечіткої логіки; формування нечітких лінгвістичних змінних та побудову нечіткої бази знань; дослідження ефективності процесу нечіткого логічного виведення щодо визначення актуальності забору контейнерів на основі запропонованих факторів впливу; висновок щодо раціональності запропонованого підходу.

Описується процес розрахунку актуальності включення сміттєвих контейнерів до маршруту збору відходів із врахуванням ступеня їх наповненості та доступності засобами нечіткої логіки. Здійснено аналіз зовншініх факторів, що впливають на актуальність забору відходів з конкретного контейнеру. Запропонова нечітку графову модель, яка подає можливі маршрути вантажівок, наведено лінгвістичні змінні, сформовано функції належності їх термів, показано фрагмент бази знань поданих продукційними правилами, графічно проілюстровано процеси фазифікації та дефазицікації з використанням алгоритму нечіткого логічного виведення Мамдані. На конкретному прикладі наведено розрахунок показника актуальності забору відходів. Здійснено тестування на основі даних контейнерних майданчиків м. Рівне. В результаті вилучення з маршрутів неактуальних контейнерів, вдалося скоротити їх довжину в середньому на 10,43 %. Подальше вдосконалення формування маршрутів можливе на основі врахування ступеня важливості збору відходів, наприклад, таких як, лікарні, школи, зони відпочинку та інші громадські об’єкти.

Біографії авторів

Хазівалієва Ірина Ігорівна, Вінницький національний технічний університет

магістр групи 2КН-21м

Месюра Володимир Іванович, Вінницький національний технічний університет

к. т. н., професор кафедри комп’ютерних наук

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 82

Опубліковано

2022-09-30

Як цитувати

[1]
І. І. Хазівалієва і В. І. Месюра, «УРАХУВАННЯ НЕЧІТКИХ ФАКТОРІВ ПРИ ОПТИМІЗАЦІЯ МАРШРУТУ ЗБОРУ ВІДХОДІВ У ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ ГРОМАДІ», НаукПраці ВНТУ, вип. 3, Вер 2022.

Номер

Розділ

Інформаційні технології та комп'ютерна техніка

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають