МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ПРОЦЕСУ ДІАГНОСТУВАННЯ РУЛЬОВОГО УПРАВЛІННЯ АВТОМОБІЛІВ «КРАЗ»

Автор(и)

  • Борисюк Дмитро Вікторович Вінницький національний технічний університет
  • Огневий Віталій Олександрович Вінницький національний технічний університет
  • Смирнов Євгеній Валерійович Вінницький національний технічний університет
  • Зелінський Вячеслав Йосипович Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2023-1-38-49

Ключові слова:

математична модель, діагностування, автомобіль, рульове управління, матриця діагностування, блок-схема, несправність, ознака несправності, булева функція

Анотація

Сучасні автомобілі є динамічною системою з великою кількістю деталей, вузлів, систем і агрегатів. Одним з агрегатів, що відповідає за безпеку руху автомобіля є рульове управління. Наявні методи та засоби діагностування рульового управління характеризуються низькою ефективністю. З різних причин як декларативні, так і наявні (підтримувані обладнанням) методи, зазвичай, мають низьку точність і нездатність локалізувати несправності. Наразі в більшості випадків несправності системи рульового управління виявляються за зовнішніми ознаками. Підвищити якість процесу діагностування рульового управління можна, в тому числі, і створенням нових математичних моделей їх функціонування.

Проаналізовано наявні методи та засоби діагностування рульового управління, як складового елемента автомобільного транспорту. Встановлено, що наявні методи і засоби діагностування рульового управління не в повній мірі дозволяють визначати їх поточний технічний стан, що вимагає розробки математичних моделей їх вузлів та деталей як об’єкта діагностування.

Як об’єкт діагностування обрано рульове управління автомобілів «КрАЗ». Представлено аналіз особливостей конструкції рульового управління автомобілів «КрАЗ», як об’єкта діагностування. Заміна реальних технічних пристроїв їх ідеалізованими моделями дозволяє широко застосовувати різні математичні методи. Запропоновано в загальному вигляді математичну модель, яка представляє собою систему функціональних залежностей між кожним діагностичним сигналом і структурними параметрами. Для рульового управління автомобілів «КрАЗ» складена матриця діагностування, яка включає перелік несправностей та ознак несправностей. За допомогою розробленої математичної моделі можна ефективно проводити діагностування рульового управління автомобілів «КрАЗ». При розробці математичної моделі враховано, що зворотне перетворення кількості ознак несправностей у кількість структурних параметрів (несправностей) об’єкта було однозначним.

Дослідження запропонованої математичної моделі діагностування рульового управління автомобілів «КрАЗ» дозволить виявити несправності його вузлів та деталей в залежності від їх ознак, що значно підвищить термін безвідмовної роботи як самого рульового управління, так і транспортного засобу.

Біографії авторів

Борисюк Дмитро Вікторович, Вінницький національний технічний університет

к. т. н., старший викладач кафедри автомобілів та транспортного менеджменту

Огневий Віталій Олександрович, Вінницький національний технічний університет

к. е. н., доцент, доцент кафедри автомобілів та транспортного менеджменту

Смирнов Євгеній Валерійович, Вінницький національний технічний університет

к. т. н., доцент кафедри автомобілів та транспортного менеджменту

Зелінський Вячеслав Йосипович, Вінницький національний технічний університет

асистент кафедри автомобілів та транспортного менеджменту

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 63

Опубліковано

2023-03-31

Як цитувати

[1]
Д. В. Борисюк, В. О. Огневий, Є. В. Смирнов, і В. Й. Зелінський, «МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ПРОЦЕСУ ДІАГНОСТУВАННЯ РУЛЬОВОГО УПРАВЛІННЯ АВТОМОБІЛІВ ‘КРАЗ’», НаукПраці ВНТУ, вип. 1, Бер 2023.

Номер

Розділ

Машинобудування та транспорт

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають