ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСУ ВІБРООЗОНОВОГО СУШІННЯ ЗЕРНА ТА ЕНЕРГЕТИЧНИХ ПАРАМЕТРІВ УСТАНОВКИ ДЛЯ ЙОГО РЕАЛІЗАЦІЇ

Автор(и)

  • Борисюк Дмитро Вікторович Вінницький національний технічний університет
  • Спірін Анатолій Володимирович Відокремлений структурний підрозділ «Ладижинський фаховий коледж Вінницького національного аграрного університету»
  • Присяжнюк Дмитро Володимирович Відокремлений структурний підрозділ «Ладижинський фаховий коледж Вінницького національного аграрного університету»
  • Твердохліб Ігор Вікторович Вінницький національний аграрний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2023-2-56-71

Ключові слова:

зернова сировина, сушіння, вібрація, озон, віброозонуючий комплекс, показники якості, вологість зерна, схожість зерна, концентрація озону, віброприскорення, час обробки, енергетичні параметри

Анотація

Процес післязбиральної обробки зерна, особливо, сушіння, є одним із найважливіших у технології виробництва сільськогосподарської продукції. Ця обробка сприяє одержанню високоякісної продукції, її тривалому та ефективному збереженню до збирання нового врожаю.

Для отримання зернової сировини кондиційної вологості та зниження енерговитрат у сільськогосподарському виробництві використовують різні прийоми інтенсифікації сушіння: вібраційне сушіння, рециркуляційне сушіння, попереднє нагрівання, вакуумне сушіння, сушіння із застосуванням інфрачервоного випромінювання, сушіння струмами високої частоти, сушіння зерна під впливом електричного поля та багато інших. Перспективним з точки зору енерговитрат та якості отриманої сировини є використання вібраційних сушарок у поєднанні із технологією озонування, яка виступає додатковим фактором інтенсифікації процесу сушіння.

Статтю присвячено вирішенню актуальної задачі інтенсифікації процесу сушіння зернової сировини та розробці нового віброозонуючого комплексу, що реалізує комплексний технологічний вплив на оброблюване середовище.

Експериментально досліджено енергетичні параметри розробленого віброозонуючого комплексу в залежності від режимних параметрів досліджуваного процесу сушіння зернової сировини.

Біографії авторів

Борисюк Дмитро Вікторович, Вінницький національний технічний університет

к. т. н., старший викладач кафедри автомобілів та транспортного менеджменту

Спірін Анатолій Володимирович, Відокремлений структурний підрозділ «Ладижинський фаховий коледж Вінницького національного аграрного університету»

к. т. н., доцент, в.о. завідувача кафедри інженерії та електро-технічних систем в АПК

Присяжнюк Дмитро Володимирович, Відокремлений структурний підрозділ «Ладижинський фаховий коледж Вінницького національного аграрного університету»

к. т. н., заступник директора з навчальної роботи

Твердохліб Ігор Вікторович, Вінницький національний аграрний університет

к. т. н., доцент, доцент кафедри загальнотехнічних дисциплін та охорони праці

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 82

Опубліковано

2023-06-26

Як цитувати

[1]
Д. В. . Борисюк, А. В. Спірін, Д. В. Присяжнюк, і І. В. Твердохліб, «ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСУ ВІБРООЗОНОВОГО СУШІННЯ ЗЕРНА ТА ЕНЕРГЕТИЧНИХ ПАРАМЕТРІВ УСТАНОВКИ ДЛЯ ЙОГО РЕАЛІЗАЦІЇ», НаукПраці ВНТУ, вип. 2, Чер 2023.

Номер

Розділ

Машинобудування та транспорт

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають