ШУМ ЯК ЕРГОНОМІЧНИЙ ФАКТОР ВИРОБНИЧОГО ПРОЦЕСУ

Автор(и)

  • Борисюк Дмитро Вікторович Вінницький національний технічний університет
  • Спірін Анатолій Володимирович Відокремлений структурний підрозділ «Ладижинський фаховий коледж Вінницького національного аграрного університету»
  • Присяжнюк Дмитро Володимирович Відокремлений структурний підрозділ «Ладижинський фаховий коледж Вінницького національного аграрного університету»
  • Твердохліб Ігор Вікторович Вінницький національний аграрний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2023-4-8-16

Ключові слова:

шум, звук, гучність, частота, інтенсивність, вплив, безпека, виробничий процес, здоров’я людини, захворювання

Анотація

В умовах високого технічного оснащення праці, комплексної механізації та автоматизації виробництва та інформатизації всього суспільства, коли продуктивність праці залежить насамперед від умілого використання машин, виникає нагальна потреба як найдоцільнішого поєднання живої праці й засобів виробництва, впровадження таких форм і методів обслуговування машин, які забезпечують їхнє найефективніше застосування за умови збереження здоров’я та високої працездатності працівників.

Деякі виробничі процеси супроводжуються значним шумом. Джерела інтенсивного шуму на виробництві – машини і механізми з неврівноваженими обертовими масами, а також технологічні установки і апарати, в яких рух газів і рідин відбувається з великими швидкостями і має пульсуючий характер.

Представлене дослідження стосується визначення безпеки працюючих при впливі на них одного з найбільш небезпечних виробничих факторів – шуму.

Визначено, що шум, як і будь-який інший фактор навколишнього середовища, здійснює вплив на організм людини. Дослідження біологічного впливу шуму на людину показали, що цей вплив залежить від фізичних параметрів звуку. Слід зазначити, що вплив цей залежить не тільки від спектру звукових частот, амплітуди та гучності, але і від послідовності їх появи і звикання до них людини.

Встановлено, що у результаті тривалого впливу шуму на людину, порушується нормальна діяльність серцево-судинної і нервової системи, травних і кровотво­рних органів, розвивається професійна глухуватість, прогресування якої може привести до повної втрати слуху.

Біографії авторів

Борисюк Дмитро Вікторович, Вінницький національний технічний університет

к. т. н., старший викладач кафедри автомобілів та транспортного менеджменту

Спірін Анатолій Володимирович, Відокремлений структурний підрозділ «Ладижинський фаховий коледж Вінницького національного аграрного університету»

к. т. н., доцент, в.о. завідувача кафедри інженерії та електротехнічних систем в АПК

Присяжнюк Дмитро Володимирович, Відокремлений структурний підрозділ «Ладижинський фаховий коледж Вінницького національного аграрного університету»

к. т. н., заступник директора з навчальної роботи

Твердохліб Ігор Вікторович, Вінницький національний аграрний університет

к. т. н., доцент, доцент кафедри загальнотехнічних дисциплін та охорони праці

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 41

Опубліковано

2023-12-30

Як цитувати

[1]
Д. В. Борисюк, А. В. Спірін, Д. В. Присяжнюк, і І. В. Твердохліб, «ШУМ ЯК ЕРГОНОМІЧНИЙ ФАКТОР ВИРОБНИЧОГО ПРОЦЕСУ», НаукПраці ВНТУ, вип. 4, Груд 2023.

Номер

Розділ

Застосування результатів досліджень

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають