МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ВИЗНАЧЕННЯ ТЕХНІЧНОГО СТАНУ АВТОМОБІЛЬНИХ ГЕНЕРАТОРНИХ УСТАНОВОК

Автор(и)

  • Борисюк Дмитро Вікторович Вінницький національний технічний університет
  • Зелінський Вячеслав Йосипович Вінницький національний технічний університет
  • Огневий Віталій Олександрович Вінницький національний технічний університет

Ключові слова:

математична модель, діагностування, генераторна установка, матриця діагностування, блок-схема, несправність, ознака несправності, булева функція

Анотація

Головну роль в забезпеченні електроенергією споживачів на автомобілях виконує генератор. Відмови генераторів становлять близько 21% від усіх відмов електрообладнання автомобілів. Несправність генератора може призвести до різних наслідків: від виходу з ладу акумуляторної батареї або електронних пристроїв до виникнення дорожньо-транспортної пригоди (наприклад, відбувається відключення електропідсилювача рульового управління). У зв'язку з цим виникає необхідність отримання оперативної та достовірної інформації про поточний стан автомобільних генераторів.

У цій роботі в якості об’єкту діагностування обрано генераторну установку 1601.3701, що встановлюється на двигуни ЗМЗ-402 або УМЗ-4215. Наведено аналіз складових частин генераторної установки 1601.3701, як об’єкта діагностування. Заміна реальних технічних пристроїв їх ідеалізованими моделями дозволяє широко застосовувати різні математичні методи. Запропоновано в загальному вигляді математичну модель, яка представляє собою систему функціональних залежностей між кожним діагностичним сигналом і структурними параметрами. Для генераторної установки 1601.3701 складена матриця діагностування, яка включає перелік несправностей та ознак несправностей. За допомогою розробленої математичної моделі можна удосконалити інформаційно-вимірювальну частину програмного забезпечення діагностичних приладів, що дозволить ефективно проводити діагностування генераторної установки 1601.3701. Під час розробки математичної моделі враховано, що зворотне перетворення кількості ознак несправностей у кількість структурних параметрів (несправностей) об’єкта було однозначним.

Дослідження запропонованої математичної моделі діагностування генераторної установки 1601.3701 дозволить виявити несправності в залежності від їх ознак, що значно підвищить термін безвідмовної роботи як самої генераторної установки, так і транспортного засобу.

Біографії авторів

Борисюк Дмитро Вікторович, Вінницький національний технічний університет

канд. техн. наук, доцент, старший викладач кафедри автомобілів та транспортного менеджменту

Зелінський Вячеслав Йосипович, Вінницький національний технічний університет

асистент кафедри автомобілів та транспортного менеджменту

Огневий Віталій Олександрович, Вінницький національний технічний університет

к. е. н., доцент, доцент кафедри автомобілів та транспортного менеджменту

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 14

Опубліковано

2024-09-30

Як цитувати

[1]
Д. В. Борисюк, В. Й. Зелінський, і В. О. Огневий, «МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ВИЗНАЧЕННЯ ТЕХНІЧНОГО СТАНУ АВТОМОБІЛЬНИХ ГЕНЕРАТОРНИХ УСТАНОВОК», НаукПраці ВНТУ, вип. 3, Вер 2024.

Номер

Розділ

Машинобудування та транспорт

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають